Organisatiecomité kan alle locaties ook in 2021 gebruiken voor Olympische Spelen

Print
Organisatiecomité kan alle locaties ook in 2021 gebruiken voor Olympische Spelen

Foto: REUTERS

Alle locaties die deze zomer zouden worden gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Tokio, zijn ook in 2021 beschikbaar voor het evenement. Dat heeft het Japanse organisatiecomité, dat zo een belangrijk logistiek probleem ziet verdwijnen, vrijdag laten weten.

Door het verschuiven van de Spelen met een jaar vanwege de coronacrisis, moesten de tientallen wedstrijdsites opnieuw gereserveerd worden. Ook voor het atletendorp en de mediacentra is er groen licht. Het olympisch dorp, waarin de atleten verblijven, zou na deze zomer worden omgebouwd tot luxe appartementencomplexen. De meeste huizen waren al verkocht. De kopers moeten nu een jaar langer wachten tot ze hun appartement in kunnen. Het IOC heeft ook de locaties waar de media hun werk doen, het IBC en MPC, opnieuw kunnen vastleggen.

De wedstrijdkalender zal volgend jaar bijna dezelfde zijn als deze voorzien voor 2020, op een aantal uurwijzigingen na, zo stellen de organisatoren. “Er is nog werk. Maar we hebben een belangrijke stap gezet”, luidt het.

Het is de bedoeling dat de olympische vlam de geplande route door Japan aflegt, wel in een versimpelde vorm. De Japanners denken in de herfst een goede inschatting te kunnen maken van de extra kosten die het verschuiven van de Spelen met zich meebrengt. De verkochte tickets voor de Spelen blijven geldig. Sportliefhebbers die hun gekochte kaartjes willen teruggeven, kunnen dat vanaf de herfst doen.

Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, onderstreepte vrijdag nogmaals dat de Spelen van 2021 (gesteld dat ze doorgaan) een bijzondere editie zullen worden. “Het worden Spelen zoals we die nog nooit hebben gezien. Veiligheid en eenvoud staan voorop. De Spelen zullen symbool staan voor solidariteit en samenhorigheid.”