Volleybal

Maaseik legt zich neer bij voorrondeticket voor Champions League

Print
Maaseik legt zich neer bij voorrondeticket voor Champions League

Foto: CEV

Greenyard Maaseik aanvaardt de reddingsboei van de CEV om zich via een voorronde voor de Champions League te plaatsen. De Maaslanders leggen zich neer bij de rechtstreekse plaatsing van Aalst en Roeselare, die net voor de corona-uitbraak de reguliere competitie op de eerste en tweede plaats afsloten.

De Champions League zal ook komend seizoen weer aanvangen met vijf poules van elk vier ploegen. De vijf poulewinnaars en drie beste tweedes gaan naar de kwartfinales. Achttien van de twintig plaatsen zijn al ingevuld, onder meer dus door Aalst en Roeselare. Voor de laatste twee plaatsen organiseert de CEV een extra voorronde. De belangrijkste federaties, waaronder België, krijgen de kans om hiervoor één team in te schrijven.

Mag dat eender welke club zijn? Neen. Twee Champions League-deelnames in de voorbije drie seizoenen is een absolute voorwaarde. “Een voorwaarde op maat van Maaseik”, zegt Greenyard-manager Dieter Leenders. “De CEV doet er terecht alles aan om de beste ploegen in de Champions League te krijgen. We hebben besloten deze uitdaging aan te gaan. Natuurlijk waren wij initieel niet akkoord met de beslissing om de nummers één en twee van de reguliere competitie de rechtstreekse tickets te geven. De teerling wordt pas geworpen in de play-offs en ook met onze historiek moet rekening gehouden worden. Maar we willen niet blijven palaveren. Het is nu wat het is. Voor kwesties als deze bestaan geen elegante oplossingen die tegemoetkomen aan de wensen van alle betrokken partijen. Wij ondernemen geen juridische stappen om een rechtstreekse plaatsing af te dwingen en aanvaarden ons lot.”

Poolse of Italiaanse klepper?

Maaseik neemt die beslissing vooral in het belang van het Belgisch volleybal. “Dit is een unieke kans om met liefst drie Belgische ploegen naar het kampioenenbal te gaan. Zeg dan nog eens dat België een klein volleyballand is”, zegt Leenders, die wel beseft dat het geen makkelijke opdracht wordt. Ook in andere landen kabbelden heel wat topteams immers rustig door de reguliere competitie om hun pijlen op de play-offs te richten. En dan sloeg corona ongenadig toe... “Het is nog niet zeker in welk format die voorronde zal gespeeld worden”, gaat Leenders verder. “Inschrijven kan tot 1 augustus, de loting gebeurt een dikke twee weken later. Het is inderdaad mogelijk dat we een Poolse of Italiaanse klepper voorgeschoteld krijgen. Ideaal is dat niet. Maar Maaseik is strijdvaardig en zeer ambitieus. Wij hebben een ploeg gekocht om in de Champions League meer dan een meeloper te zijn. Met mannen als Pieter Verhees en Jolan Cox heeft Joel Banks genoeg munitie om een gooi naar één van die twee laatste tickets te doen. Natuurlijk heeft deze gang van zaken wel tot gevolg dat we er dit seizoen iets vroeger moeten staan dan gebruikelijk. Daar zullen we alles voor in het werk stellen.”

Vangnet

Mocht Maaseik toch stranden in die voorronde, dan is er nog altijd een vangnet. “Dan komen we uit in de CEV-cup. Zeg maar de Europacup 2 van vroeger. Of dat in de 32e of 16e finales zal zijn is momenteel nog niet duidelijk”, besluit Leenders.