©  EPA-EFE

Update reisadvies Buitenlandse Zaken: Finland opnieuw “groen” gebied voor vertrekkende Belgen

Het is opnieuw toegelaten om naar Finland te reizen. Voor het land geldt immers niet langer code rood, maar code groen bij vertrek. Dat blijkt maandag uit de update van de lijst op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Voor terugkeer uit Finland geldt voortaan dus code groen. Belgen die uit het land terugkeren, moeten dus niet in quarantaine en geen test afleggen. Finland stond eerder op de rode lijst: niet omdat er ter plaatse uitbraken zijn, maar omdat het land geen Belgen wilde toelaten. Dat is nu veranderd.

Rood en oranje

Bij code rood is reizen naar die landen niet mogelijk of niet toegelaten. Momenteel geldt die code voor vertrek naar Malta, Noorwegen, Zweden, enkele Portugese en Spaanse gebieden en het Britse Leicester.

Momenteel is quarantaine en een test verplicht bij terugkeer uit verschillende Portugese en Spaanse gebieden, uit het Britse Leicester en uit Zweden. Voor die gebieden geldt code rood bij terugkeer.

Eerder op maandag waren Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië toegevoegd aan de landen met code oranje voor het vertrek. Voor die vier landen geldt nu een verhoogde waakzaamheid.

LEES OOK. Mijn reisbestemming krijgt plots code oranje: mag ik nog vertrekken? Kan ik nog kosteloos annuleren? En kan mijn baas me verplicht vakantie laten nemen?

De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizigers verder aan om de reisadviezen te controleren op de website diplomatie.belgium.be en zich in te schrijven op TravellersOnline. De federale overheidsdienst past elke dag rond 16 uur de lijst met landen en hun kleurcodes voor vertrek of terugkeer aan.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's