Brits onderzoek: “Immuniteit tegen corona verdwijnt al na een paar maanden”

Print
Brits onderzoek: “Immuniteit tegen corona verdwijnt al na een paar maanden”

Foto: Photo News

De immuniteit tegen het coronavirus op basis van antilichamen, die aangemaakt worden na genezing van Covid-19, verdwijnt meestal na enkele maanden. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze King’s College in Londen. De bevindingen riskeren de zoektocht te bemoeilijken naar een vaccin dat op lange termijn efficiënt is.

“Als de infectie antilichamen produceert die na twee à drie maanden verzwakken, zal het vaccin misschien hetzelfde doen”, zegt dr Katie Doores, de hoofdauteur van het onderzoek, in de Guardian.

“Uit het onderzoek blijkt dat de antilichamen snel verdwijnen”, zegt dr. Stephen Griffin, professor aan de universiteit, die niet aan het onderzoek deelnam. “Dat betekent dat de vaccins die ontwikkeld worden, een sterkere bescherming moeten genereren of regelmatig moeten toegediend worden.”

Wuhan

Het onderzoek van King’s College bevestigt verschillende Chinese studies, die ook al hadden vastgesteld dat de antilichamen van door covid getroffen inwoners van Wuhan slechts twee à drie maanden waarneembaar waren in het bloed. Voor andere, gelijkaardige virussen zoals SARS of MERS blijven er tot een jaar antilichamen zichtbaar.

Een Chinees onderzoek bij 1.500 Covid-19-patiënten uit Wuhan toonde aan dat 10 procent al na enkele weken geen antilichamen in het bloed meer had. Voor 74 procent waren de antilichamen na twee à drie maanden na de infectie verdwenen. Vooral bij diegenen die positief testten op het nieuwe virus maar geen symptomen vertoonden, verdwenen de antilichamen snel.

Nieuwe Video's