Timothée Chalamet ©  ISOPIX

Voor een nonchalante bos krullen: mannen wagen zich aan de permanent op TikTok

De permanent is weer in. Of zo lijkt het toch als we een blik werpen op de hashtag #perm op de sociale netwerksite TikTok. Opvallend: het zijn vooral jonge mannen die kiezen voor de sterk gefixeerde krullen om een warrig kopje te bekomen. Hun voorbeeld: ‘Call me by your name’-acteur Timothée Chalamet.

vwh

In 2018 vierde de permanent zijn tachtigste verjaardag. En toen zag het er niet uit dat het kapsel veel ouder zou worden omdat op en paar oudere dames zowaar niemand meer om de stijl vroeg. Anno 2020 liggen de kaarten weer anders.

Het zijn vooral jonge mannen die nu streven naar een ‘het perfecte permanentje’, zoals onder meer Madonna, Nicole Kidman en Justin Timberlake in de jaren tachtig of negentig hadden. De idolen van toen zijn nu vervangen door de beloftevolle acteur Timothée Chalamet. De ex-vriend van Lily-Rose Depp die volgens velen de perfecte haardos heeft: niet te stijl, niet te krullend maar net golvend genoeg voor een nonchalante look.

Op TikTok documenteren fans massaal hun bezoek aan de kapper en maken ze voor- en na-filmpjes. De manier om krullen te maken die maanden blijven hangen, is volgens BV-kapper Jochen Vanhoudt niet bepaald vriendelijk voor je haar. Er komt een product op gewassen haar dat de zwavelbruggen – die de textuur van het haar bepalen – doorbreekt. Het haar wordt in de volgende fase opgestoken met krulspelden en behandeld met een tweede product dat de bruggen weer herstelt in een gekozen vorm. Dit proces duurt gemiddeld 2 uur voor kort haar en 3,5 uur voor lang.

“Sinds de jaren 70 zijn de producten waarmee gewerkt wordt zachter geworden”, zegt BV-kapper Jochen Vanhoudt, die geen voorstander is van de behandeling. “Bepaalde merken hebben lichte permanenten in hun gamma, maar die helpen in de eerste plaats om golvende lokken – die jij of de kapper maakt – te ondersteunen. Met een puur permanent krijg je vrijwel nooit slag of krullen die er natuurlijk uitzien en na een tweetal maanden zijn de subtiele krullen volledig uitgezakt en blijf je met droog haar achter. Permanenten zijn bovendien af te raden bij mensen met fijn haar. Ook wie gekleurde of ontkleurde lokken heeft, blijven er beter van weg omdat het glans wegneemt.”