Belgische zomermercato loopt in twee fases en loopt af op 5 oktober

Print
Belgische zomermercato loopt in twee fases en loopt af op 5 oktober

Foto: BELGA

De zomermercato zal er door de coronacrisis een beetje anders uitzien. De Belgische transfermarkt zal geopend zijn in twee periodes, waarvan de eerste begint op 7 juli en eindigt op 31 augustus. Het tweede deel loopt van 8 september tot 5 oktober, zo maakte de Pro League vrijdag bekend.

De Europese voetbalbond liet eerder al weten dat de transferdeadline verschoven wordt van 31 augustus naar 5 oktober. Dat geeft clubs in competities die tijdens de zomermaanden afgewerkt worden nog de kans om zich met het oog op het seizoen 2020-2021 te versterken.

In België moeten nog twee wedstrijden met inzet gespeeld worden, namelijk de return van de 1B-finale tussen OHL en Beerschot (2 augustus) en de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp (1 augustus). Het seizoen 2019-2020 kan dus pas op 2 augustus afgesloten worden. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de transfermarkt tijdens de zomermaanden.

De mercato gaat traditioneel op 15 juni van start, maar de aanvang werd dus uitgesteld naar 7 juli. Op 31 augustus eindigt na acht weken het eerste deel van de zomermercato 2020. De tweede periode zal een viertal weken duren, van 8 september tot 5 oktober. De Belgische competities sluiten zo nauw aan bij de belangrijkste Europese competities die ons omringen om te voorkomen dat de clubs hun beste spelers verliezen zonder dat ze vervangers kunnen strikken omdat de eigen transfermarkt al dicht is.

Aan de wintermercato (4 januari tot 1 februari 2021) verandert in principe niets.