Mondmaskers vanaf zaterdag verplicht in winkels, bioscopen, zalen en musea

Print
Mondmaskers vanaf zaterdag verplicht in winkels, bioscopen, zalen en musea

Foto: BELGA

Vanaf zaterdag zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen. Ook in theater-, muziek- en conferentiezalen, bibliotheken, musea en gebedshuizen wordt het dragen van een mondmasker verplicht. Na het advies van de Hoge Gezondheidsraad kon de politiek niet anders.

LEES OOK: De mondmaskersaga: van “vals gevoel van veiligheid” tot essentieel tegen virus

De Hoge Gezondheidsraad deed eerder al de aanbeveling om het dragen van mondmaskers te verplichten in winkels. Dat is nodig “om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren”, aldus het adviesorgaan.

Na overleg met de experten van de GEES heeft het Overlegcomité nu beslist om dat advies te volgen. Vanaf zaterdag wordt het dragen van een mondmasker verplicht in winkels en winkelcentra, in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.

“Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties”, zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès in een mededeling.

Twee weken geleden vond de politiek een verplichting nog niet nodig, maar gisteren ging men toch overstag. De druk was erg groot geworden, nadat ook de Hoge Gezondheidsraad - het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid gisterochtend pleitte voor een verruiming van de mondmaskerplicht, onder andere voor winkels..

Wie zich niet aan de verplichting houdt, kan een boete van 250 euro krijgen. De mondmaskerplicht geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Voor wie om medische redenen geen masker kan dragen, wordt een uitzondering gemaakt.

bekijk ook

Hoge Gezondheidsraad beveelt verplichting mondmaskers in winkels aan

Video: TVL

Vrouw houdt scheldtirade omdat ze mondmasker moet dragen in supermarkt

Vrouw gebruikt eigen onderbroek als mondmasker

Nieuwe Video's