Buitenlandse Zaken zet licht op rood voor drie regio’s

Buitenlandse Zaken zet licht op rood voor drie regio’s

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eerste lijst met kleurcodes gepubliceerd voor de landen waarnaar Belgen deze zomer mogen reizen. Voorlopig moeten enkel toeristen die Lleida, A Mariña (beiden in Spanje) of Lissabon (Portugal) hebben bezocht, bij terugkeer verplicht in quarantaine.

Het Overlegcomité met de verschillende ministers-presidenten bereikte woensdag een akkoord over de kwestie of Belgen die na hun vakantie terugkeren naar het land in quarantaine moeten. Daarvoor zal gewerkt worden met kleurcodes.

Voor Lleida, A Mariña en Lissabon wordt een formeel reisverbod uitgevaardigd. Mensen die er desondanks naar zijn afgereisd, moeten bij terugkeer verplicht een coronatest laten afnemen en worden in quarantaine geplaatst. Naast de drie rode risicogebieden geldt er ook nog steeds een formeel reisverbod voor Finland, Ierland, Malta en Noorwegen.

De kleurcodes zijn nu toegekend op basis van de informatie over de verschillende landen die tot nu toe beschikbaar is. Die informatie wordt regelmatig geactualiseerd en dus kan ook de lijst met landen aangepast worden op basis van de epidemiologische situatie in elk land.

(lees verder onder de foto)

Buitenlandse Zaken zet licht op rood voor drie regio’s

Rood of oranje? Verzekering inroepen wellicht niet mogelijk

Wie zijn vakantie wil annuleren omdat zijn bestemming straks oranje of rood staat ingekleurd op de coronakaart, zal daarvoor in de meeste gevallen trouwens niet op de verzekering kunnen rekenen. Dat valt te horen bij Assuralia, de sectorfederatie van de verzekeraars.

“Een annulatieverzekering kan worden ingeroepen in een aantal gevallen. Meestal gaat het om een lijst van 20 tot 25 omstandigheden. Maar doorgaans is vereist dat iemand ziek is”, legt woordvoerder Wauthier Robyns uit. Dat de bestemming een ander coronakleur kreeg, zal in de meeste polissen geen grond zijn voor een annulatie. Robyns vergelijkt het met rellen in een stad, bijvoorbeeld toen de gele hesjes op straat kwamen. Dat was voor de verzekeraars ook geen reden om een annulering te dekken.

Reisbijstand

Toeristen die dan toch maar vertrekken naar een rode zone, en daarmee het reisadvies van Buitenlandse Zaken negeren, moeten er rekening mee houden dat ze het risico lopen dat de reisbijstand geen medische kosten zal terugbetalen mochten ze daar ziek worden of een ongeval hebben. Dat geldt onder meer voor de reisbijstand van de christelijke en socialistische mutualiteiten.

Danny Smagghe van Touring, een aanbieder van reisbijstand, bevestigt. Bij een negatief reisadvies of een lockdown kan de verzekering op dit moment niet ingeroepen worden. Hoe het zit bij de code ‘oranje’, waarbij reizen sterk worden afgeraden maar niet verboden, is de verzekeraar nog aan het bekijken. De reisbijstandsverzekering dekt voor alle duidelijkheid wel medische kosten als de kleurcode zou veranderen van groen naar oranje op het moment dat de vakantieganger al ter plaatse is, verduidelijkt Smagghe.

Meer info vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

bekijk ook

Kleurcodes bepalen naar welk land u op reis kan

Kleurcodes bepalen naar welk land u op reis kan. Video: ATV

Nieuwe Video's