© Reuters

Serviërs slikken nieuwe lockdown niet zomaar

Belgrado -

In Belgrado heeft de politie dinsdagavond traangas ingezet om duizenden manifestanten uiteen te drijven, na de aankondiging van een nieuwe lockdown door een toenemend aantal coronabesmettingen.

Bron: BELGA

Duizenden woedende manifestanten kwamen voor het Servisch parlement in Belgrado bijeen na de aankondiging door president Aleksandar Vucic dat er dit weekend een nieuwe lockdown komt. De manifestanten riepen om het ontslag van Vucic.

“Alle ziekenhuizen in Belgrado zijn bijna vol”, zei de president eerder op de avond op televisie . “Met name Belgrado is van cruciaal belang, en daar zijn de cijfers erg slecht. We kiezen voor een avondklok in het weekend, van vrijdag tot en met maandag”, zei Vucic.

 

 ©  AFP

Bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn vanaf woensdag verboden, zowel in afgesloten ruimtes als daarbuiten. Eerder op dinsdag meldde Servië 13 doden per dag, de hoogste dagelijkse tol sinds de pandemie begon. Het rapporteerde ook 299 nieuwe coronavirusgevallen.

De stijgende aantallen komen ongeveer acht weken na het opheffen van antivirusbeperkingen, die tot de strengste behoorden in Europa. De lockdown werd opgeheven vlak voor de verkiezingen, protesteerders verwijten president Vucic nu dat hij de echte cijfers achterhield als een publiciteitsstunt.

Sinds het weekend zijn maskers verplicht in afgesloten openbare ruimtes. Dinsdag had Servië iets minder dan 3.000 geregistreerde actieve gevallen en 110 patiënten in kritieke toestand. Het totale dodental bedroeg 330.

De oproerpolitie moest traangas inzetten. Een deel van de betogers was het parlement binnengedrongen, maar werd door de ordediensten teruggedreven. (belga)

 

 ©  EPA-EFE

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's