Vlaams minister Somers over nieuwe gouverneur: “Niet verstandig om tijdens crisis van kapitein te veranderen”

Video: TV Oost

Tijdens de coronacrisis is het niet verstandig om het schip van kapitein te veranderen. Dat heeft minister Bart Somers geantwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Kurt De Loor, in de commissie Binnenlands Bestuur.

De Loor, uit Zottegem, vroeg nog maar eens wanneer Oost-Vlaanderen nu een nieuwe provinciegouverneur krijgt. Arrondissementscommissaris Didier Detollenaere is intussen al anderhalf jaar gouverneur ad interim. Zijn opvolger zal zoals bekend aangeduid worden door de Vlaamse regering en dus niet worden aangesteld na een onafhankelijke selectieprocedure. De lopende procedure is stopgezet.

Eerder verklaarde minister Somers dat Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant ten laatste voor de zomervakantie een nieuwe provinciegouverneur zouden hebben. Maar de deadline schuift steeds op, merkt Kurt De Loor.

De benoeming van de gouverneurs liep vertraging op door de coronacrisis en tijdens volle storm was het niet verstandig om van kapitein te veranderen (uitspraak in commissie werd gedaan als verklaring voor de vertraging), maar “binnen de Vlaamse regering beseft men dat je dit niet kan blijven uitstellen”, verduidelijkt Bart Somers.