©  AP

Keniaanse marathonkampioen Kipsang krijgt 4 jaar schorsing voor overtreden dopingreglement

De Keniaanse marathonloper Wilson Kipsang heeft een schorsing van vier jaar gekregen omdat hij verschillende overtredingen tegen het dopingreglement beging. Dat liet de Athletics Integrity Unit (AIU), de integriteitseenheid binnen de atletiekwereld, vrijdag weten.

Bron: BELGA

Kipsang, 38 ondertussen, overtrad artikels 2.4 en 2.5 van de internationale dopingreglementering. De ene regel gaat over het foutief invullen van de whereabouts, de andere over het “saboteren of poging tot saboteren van dopingcontroles”. De Keniaan werd hiervoor begin dit jaar voorlopig geschorst in afwachting van een definitieve uitspraak.

Een kleine naam is Kipsang in de atletiekwereld allesbehalve. In 2012 won hij olympisch brons op de marathon, in 2013 bracht hij het wereldrecord op 2u03:23. Hij is de enige die ooit huidig wereldrecordhouder Eliud Kipchoge versloeg op de marathonafstand en is ook de enige loper die al vier keer onder de 2u04 dook. Kipsang won in zijn carrière al vijf Major Marathons: Berlijn, Tokio, New York en twee keer Londen.