Coronatoeslag niet verboden, woekerprijzen wel

Print
Coronatoeslag niet verboden, woekerprijzen wel

Het aanrekenen van een coronatoeslag is niet verboden, maar het mag niet leiden tot woekerprijzen. Dat antwoordde minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) woensdag in de Kamer op een vraag van Melissa Depraetere (SP.A).

Nu steeds meer handelszaken de deuren openen, rekenen ook steeds meer onder hen een coronatoeslag aan, om hun extra kosten te compenseren. Vooral in de horecasector komt de toeslag vaker voor.

“Het aanrekenen van een coronatoeslag is niet verboden”, zei Muylle woensdag. “Maar de ondernemingen moeten wel de regels rond prijsaanduiding toepassen.”

LEES OOK. “Coronatoelage” op rekening in restaurant: vijf euro per persoon

Het bedrag moet ofwel onderdeel zijn van de totale prijs, ofwel duidelijk worden geafficheerd als extra. “Het moet ook in verhouding staan. Tegen woekerprijzen wordt opgetreden”, waarschuwde Muylle.

De economische inspectie is sinds het uitbreken van de pandemie bijzonder aandachtig voor misbruik, verzekerde de minister. Sinds het begin van de crisis zijn al 254 meldingen binnengekomen rond prijsaanduiding. De inspectie neemt daarnaast ook zelf initiatief en heeft al 411 onderzoeken geopend.