Unieke beelden: NASA maakt timelapse van 10 jaar de zon in één uur

Print

Video: NASA

De zon, miljarden jaren oud en middelpunt van ons zonnestelsel - én sinds vandaag ook de ster van een prachtige video gemaakt door NASA. Met tien jaar aan beeldmateriaal en in totaal zo’n 425 miljoen foto’s maakte het ruimteagentschap een fascinerende timelapse van een volledige zonnecyclus.

Gedurende tien jaar werd er elk uur een foto gemaakt van de zon, die miljoenen foto’s stikten ze uiteindelijk aan elkaar om alle beelden samen te ballen tot één uur. Meer dan 20 miljoen gigabyte aan data werd vergaard door het Solar Dynamics Observatory. Dat zorgde naast deze prachtige beelden ook voor veel nieuwe ontdekkingen over de werking van de zon.

In de video zijn verschillende grote veranderingen te zien die de zon ondergaat tijdens zijn zonnecyclus, een periode van ongeveer 11 jaar. De noord- en zuidpool van de ster wisselen om en verschillende zonnevlekken duiken op, omdat de magnetische velden van de zon veranderen. Er zijn ook verschillende zonsverduisteringen te zien of de planeet Venus die een toertje rond de zon maakt.

Soms duikt er ook een zwart frame op en dat is de schuld van onze eigen aarde. Het SDO hangt tussen de zon en de aarde en wanneer de aarde tussen de zon en de satelliet voorbij komt, kon er geen foto van de zon gemaakt worden. De satelliet blijft nog tot 2030 op post.