Veertig procent van besmette mensen in Italiaans stadje vertoonde geen symptomen

Print
Veertig procent van besmette mensen in Italiaans stadje vertoonde geen symptomen

Het stadje Vo werd hermetisch afgesloten na de eerste coronadode Foto: reuters

Meer dan veertig procent van de inwoners van een Italiaans stadje die besmet waren met het coronavirus, hadden geen symptomen. Dat melden wetenschappers in een studie die dinsdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature is gepubliceerd. Het zou erop wijzen dat dragers zonder symptomen een grote rol spelen in de verspreiding van het coronavirus, zeggen experts nu.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Italiaanse stadje Vo, waar in februari de eerste coronadode van Italië viel. Vrijwel meteen daarna ging het stadje in lockdown, waarbij zo’n 85 procent van de inwoners werd getest. Nadien bleven experts onderzoek doen op de bevolking en volgden ze de evolutie in het stadje.

Uit de tests bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.

“Het onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om op massale schaal te testen en besmette personen te isoleren”, klinkt het bij de wetenschappers.

De besmette inwoners die geen symptomen vertoonden, hadden namelijk een zelfde hoeveelheid virussen in hun lichaam als de coronapatiënten met symptomen. En dus waren ze even besmettelijk.

“Een drager zonder symptomen is niet bewust van de besmetting en kan, afhankelijk van zijn of haar levensstijl en beroep, veel mensen ontmoeten en zo het virus doorgeven”, aldus Enrico Lavezzo, een van de onderzoekers.

De wetenschappers ontdekten ook dat kinderen onder 10 jaar niet besmet raakten, ondanks dat sommigen van hen met besmette volwassenen samenwoonden en dus in nauw contact kwamen met mensen die besmet waren en het virus konden doorgeven.