Aangeboden door Toerisme Kempen

© Toerisme Kempen

De – ik durf nog hoger – Kempen

Retie is een paradijsje voor wandelfans die graag van de paden afwijken. Ook de kleinsten kunnen er naar hartenlust ravotten en zich lekker vuilmaken in de speelbossen. Grote stappers vinden er uitdagende wandeltrajecten, mét nadien versterking van de inwendige mens in een van de vele cafeetjes.

Wist je dat maar liefst 86% van Retie uit open ruimte bestaat? Een toplocatie voor wandelingen! Volg bijvoorbeeld de wandelroute Boeren langs de Grote Gracht. Hier ontdek je het verhaal van de grote landbouwontginningen in het vroegere koninklijk domein De Graaf terwijl je langs het afwateringskanaal Collateur, de ‘Grote Gracht’, stapt.

Kleine stoere stappers maken met de Kinderwandeling Hekselienpad een tocht door een sprookjesachtig stukje natuur in Retie. Ze maken in de Witte Netevallei kennis met Hekselien, het kleine heksje uit de gelijknamige kinderboekenreeks. Vlonderpaden, bruggetjes en balken staan garant voor klim- en klauterpret op kindermaat.

Nog meer klimmen en ravotten kunnen kleine avonturiers in het gloednieuwe speelbos van het Prinsenpark. Hier hoef je niet op de paadjes te blijven! Zwieren aan een touw over het water, kampen bouwen, ... alles kan in deze grote natuurlijke speelzone. Het uitgestrekte Prinsenpark vormt ook voor volwassenen het perfecte decor om te wandelen, joggen of om dieren te observeren. Dit provinciaal groendomein staat bovendien bol van de charmante picknickplekjes.

Na een stevige wandeling smaakt een lekker drankje nog beter. En ook daarvoor zit je in Retie, enkele jaren geleden gekroond tot Cafédorp van Vlaanderen, meer dan goed. Van authentiek volkscafé tot hip biercafé, van taverne met speeltuin tot trendy wijnbar. In het dorpscentrum wordt je dorst zeker gelest! Enkele tips: Bistro Tilo een kindvriendelijke bistro, gelegen langs wandel- en fietstrajecten. De Retiese Watermolen is een gezellige taverne met speeltuin en een mooi terras, vlakbij de start van het Hekselienpad.

Logeertip: Maak er meteen een weekendje uit van en overnacht op een hoogst originele locatie. Hiermee scoor je zéker bij je kroost, want bij de Treelodge slaap je in heuse boomhutten! Geen nood, mét alle luxe.

Vind je kleine gelukjes in de Kempen!Het wordt dit jaar een bijzondere zomer. Positief nieuws in deze bizarre tijden: we (her)ontdekken met ons allen het genieten van kleine dingen. De zon op je huid op een strand, de wind in je haren op de fiets, je voeten in het water, lekker smikkelen en nippen van een koel drankje op een gezellig terras, ... Op een plek bezaaid met groene natuur om in te verdwalen, bossen om in te ravotten, pittoreske picknickspots en verrassende logeeradressen kan je vakantie al helemaal niet stuk. En een brok boeiende cultuur en historische sites om te verkennen maken je zomerse uitstappen compleet.Je hoeft echt niet ver te gaan om zalige geluksmomentjes te beleven, want de Kempen hebben alles in huis voor een fantastische zomer. Zet gewoon je agenda op vakantiemodus, plan je uitstapjes, en genieten maar! De Kempen helpen je alvast op weg. Ontdek hier jouw Kempen gelukje >>

Op zoek naar een verrassende uitstap of vakantieverblijf in de Kempen? Laat je hier inspireren »