©  Getty Images/iStockphoto

thumbnail:  
thumbnail:

Gewone barbecue beu? Met deze speciale vuurtjes kan je ook aan de slag

Bij mooi weer hoort een goeie barbecue, om je huisgenoten en gasten te verwennen. Van Dutch oven over kampvuur tot plancha op gas: kokerellen met de leukste nieuwe speeltjes.

Eline Maeyens

De vuurschaal

3 aparte onderdelen (sokkel/kegel/plaat)

85 kg

ideaal voor grote groepen

1.595 euro

Wat? De Ofyr Classic 85-100 is een kegelvormige vuurschaal met een platte rand die je gebruikt zoals een plancha. In het midden stook je een vuurtje, waardoor de ringvormige stalen plaat opwarmt.

Voordelen? De bijzondere vorm en het verwerende cortenstaal maken de Ofyr tot een prachtige sculptuur in je tuin. Daarnaast is de Ofyr heel goed bestand tegen de elementen: hoe vaker je het toestel gebruikt en dus olie in de plaat brandt, des te beter hij beschermd is tegen roest en des te makkelijker in gebruik.

Wat maak je er (niet) mee? Vlees of vis, groenten, eitjes: op de Ofyr-plaat kan je alles bakken. De binnenkant van de ring wordt warmer dan de buitenkant, waardoor je makkelijk kunt spelen met verschillende temperaturen.

Gasbarbecue

2 gasbranders met een vermogen van 9,5 kW

opbergruimte onderin

inklapbaar zijtafeltje

58 kg

999 euro

Wat? De Outdoorchef Arosa 570 G is een ‘sferische’ of bolvormige gasbarbecue met twee nieuwe features: een speciaal veiligheidssysteem en technologie die het mogelijk maakt om stabiel te grillen op temperaturen van 80 tot 360 graden.

Voordelen? De zogenaamde ‘gourmet burner technology’ maakt het mogelijk om op lage temperatuur te grillen. Bij andere barbecues is het dan soms moeilijk om de juiste temperatuur vast te houden. Algemener is een gasbarbecue heel makkelijk in onderhoud en heel snel gebruiksklaar.

Wat maak je er (niet) mee? Met dit toestel maak je hippe gerechten als traag gegaarde ribben of pulled pork op lage temperatuur. Botermals vlees verzekerd.

Houtskookbarbecue

3 kolenbakken, 2 grillplaten, 1 bakplaat

hittebestendige handgrepen

ideaal voor grote groepen

42 kg

399 euro

Wat? De Boretti Barilo is een houtskoolbarbecue met gietijzeren platen, waarmee je zowel direct als indirect kunt grillen. De barbecue met groot kookoppervlak doet aan de rookvaten van weleer denken.

Voordelen? Deze houtskoolbarbecue is een verfrissende verfijning in barbecueland: strak én elegant. De barbecue is uitgerust met drie kolenbakken, zodat je met de grilltemperatuur kunt spelen, en heeft twee gietijzeren grillplaten en een gietijzeren bakplaat. Veelzijdigheid troef dus.

Wat maak je er (niet) mee? Door de specifieke vorm is de warmtecirculatie in deze barbecue prima. Naast je gebruikelijke worst of biefstuk kan je hier ook een volledige kip of vis op garen, mooi gelijkmatig op lagere temperatuur.

Plancha

2 gasbranders met een vermogen van 5 kW

grillplaat van geëmailleerd staal

tot 6 personen

14 kg

149 euro

Wat? De Barbecook Campo is een compacte plancha op gas. Het strakke zwarte toestel is niet groot maar kan toch tot zes hongerige monden voederen.

Voordelen? Koken op een plancha vergt weinig tot geen vetstof. Bovendien schroei je het voedsel dicht zodat het optimaal zijn smaak behoudt. Ondanks de bescheiden omvang kan je op de Campo grote hoeveelheden voedsel bereiden.

Wat maak je er (niet) mee? Op een plancha kan je delicatere of kleinere stukjes voedsel klaarmaken dan op een gewone barbecue. Denk maar aan asperges, scampi’s, kippenblokjes enz. Ook gemarineerd voedsel doet het er prima op.

Pelletbarbecue

Dubbel grilloppervlak

porselein geëmailleerde afwerking

werkblad opzij

70 kg

1.199 euro

Wat? De Weber SmokeFire EX4 GBS is een houtgestookte pelletbarbecue. Pelletbarbecues zijn in de VS al lang populair: de pellets worden opgestookt, een motor regelt de pellettoevoer en de hitte wordt gelijkmatig verdeeld.

Voordelen? Houtpellets geven niet enkel warmte af maar ook aroma. Zo kan je met deze barbecue gerechten met een rooksmaak op tafel zetten. De ingebouwde Weber Connect-technologie geeft je handige instructies.

Wat maak je er (niet) mee? Experimenteer naar hartenlust. Met appelhoutpellets geef je gevogelte of groente een licht fruitige smaak. Pellets van kersenhout zijn dan weer heerlijk voor rundvlees of wild, traag gegaard onder deksel.

Elektrische barbecue/tafelgrill

Vermogen van 2200 W

aluminium bakplaat met antiaanbaklaag

voor 2 tot 6 personen

59,99 euro

Wat? De BBQ 2246 van Fritel is een elektrische barbecue en tafelgrill in één. Ideaal voor wie een bescheiden tuintje of een terras heeft.

Voordelen? Met deze tafelgrill/barbecue kan je zowel buiten als binnen aan de slag. Een afneembaar windscherm maakt je nog beter opgewassen tegen de weerelementen. Het toestel is makkelijk verplaatsbaar, maar je hebt natuurlijk wel elektriciteit nodig.

Wat maak je er (niet) mee? Dankzij de regelbare thermostaat kan je hier zowel voedsel mee aanschroeien als garen. En voor die typische grillsmaak hoef je echt niet op kolen te grillen. De smaak komt van de verbranding van het vet in je etenswaren en krijg je dus ook met een elektrische grill.

Rookbarbecue

Grillroosters op twee niveaus

toestel in porselein geëmailleerd, verchroomde grillroosters

drie formaten

inclusief beschermhoes

349, 399 of 499 euro

Wat? De Smokey Mountain Cooker van Weber is een rookbarbecue waarmee je aan de hand van aromatisch rookhout smaak aan vlees en vis toevoegt. Dankzij een pan met water in het toestel wordt de temperatuur gedempt tot 105 à 125 °C, de ideale rooktemperatuur.

Voordelen? Luchtschuiven onderaan en een ingebouwde thermometer helpen je de juiste temperatuur aanhouden, natgemaakt rookhout leg je makkelijk op de briketten via een vulopening vooraan. Naast roken kan je met dit toestel ook stomen en grillen.

Wat maak je er (niet) mee? Dit toestel is perfect voor stukken die tijd nodig hebben en wel varen bij een rooksmaak: een hele zalm of paling, een stuk varkensschouder, noem maar op.

Kamado

In olijfgroen of steengrijs

keramische kuip en deksel

de Large heeft bamboe zijtafeltjes

bijpassende bak- en pizzasteen verkrijgbaar

359, 659 of 1.269 euro

Wat? De Berghoff keramische barbecue is een op-en-top Belgische kamadobarbecue. Een kamado is een keramische eivormige barbecue op kolen.

Voordelen? De specifieke vorm van een kamado zorgt ervoor dat je de luchttoevoer optimaal kunt regelen. Het keramische materiaal aan de binnenkant houdt heel goed warmte vast, waardoor de barbecue bijna als een heteluchtoven werkt. Voedsel gaart gelijkmatig en droogt minder snel uit.

Wat maak je er (niet) mee? Op een kamado kan je roken, roosteren, stomen, bakken. Typische gerechten zijn ribben, pulled pork, geroosterd lamsvlees, maar ook (zoete) aardappelen, maïs enz. belanden dankzij een kamado een trapje hoger op de smaakladder.

Kampeervuur

Op hout of houtskool

ventilator regelt luchttoevoer

inclusief regencover

9 kg

249,95 euro

Wat? De Biolite Firepit is geen barbecue pur sang. Het is eigenlijk een vuurtje op brandhout of kolen, dat je dankzij het bijgeleverde grillrooster kunt omvormen tot eenvoudige draagbare barbecue.

Voordelen? Gepatenteerde luchtcirculatietechnologie zorgt ervoor dat je met de Biolite wel geniet van geurend en knisperend haardvuur maar niet van de bijbehorende rook. De inklapbare pootjes en draagtas maken dit vuurtje tot een ideale reiscompagnon.

Wat maak je er (niet) mee? Op de kleine grill, die doet denken aan de draagbare Japanse Hibachigrill, maak je eenvoudig een stukje gegrild vlees, eventueel met wat groente, voor een klein gezelschap.

Dutch oven

Gietijzer

inclusief deksellichter van rvs

8,9 kg

54,90 euro

Wat? De Burnhard John is een zogenaamde dutch oven: een zware gietijzeren pan die je boven een knetterend kampvuur, maar ook op de barbecue, het fornuis of in de oven kunt zetten.

Voordelen? De John ziet er met zijn ‘Into the Wild’-belettering en bijhorende naaldbomen op het deksel heerlijk stoer uit. Een Dutch oven is een robuuste stoofpot voor buitengebruik en vult daarmee perfect het traditionelere grillrooster aan.

Wat maak je er (niet) mee? In een Dutch oven maak je gloeiendhete stoofschotels als chili of goulash, die wat tijd nodig hebben. Op de binnenkant van het deksel kun je dan weer eitjes of een stukje vis of vlees bakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer