©  BELGA

UEFA-arts: “Interlands de komende maanden zonder publiek”

Tim Meyer, de voorzitter van de medische commissie van de UEFA, heeft maandag zijn verwachtingen uitgesproken over de manier waarop interlandvoetbal de komende maanden gespeeld zal worden. Hij verwacht dat de Nations League en vriendschappelijke interlands allemaal achter gesloten deuren zullen plaatsvinden.

Bron: BELGA

Meyer legde aan het Duitse persagentschap DPA uit dat er nog geen definitieve beslissing werd genomen, maar dat bij de UEFA aangesloten landen zonder omwegen verplicht zijn de regels van de overkoepelende Europese voetbalfederatie te volgen. Dat geldt ook voor landen als Servië en Wit-Rusland die de aanwezigheid van supporters bij wedstrijden momenteel toestaan.

Meyer liet weten te verwachten dat de UEFA snel met een officiële beslissing zal komen. “De situatie voor interlandvoetbal is veel ingewikkelder dan voor de nationale competities”, zei hij nog. “Die spelers blijven in één land. Ook voor de Champions League-eindronde, in Lissabon, en de Europa League-eindronde, in Duitsland, geldt dat. Het eindtoernooi van de Nations League (dat ook in één land doorgaat, red.) is daarom ook makkelijker te organiseren. Bij verplaatsingen buiten het grondgebied moet er ook gekeken worden naar de wetgeving in het andere land en de beschikbaarheid van laboratoria.”

Meyer heeft ervaring met het opstellen van een protocol. Hij dirigeerde de werkgroep die het protocol voor de Bundesliga opstelde. Dat protocol diende als model voor de heropstart in de overige nationale competities. Toch vindt hij niet dat op die manier een heel seizoen kan afgewerkt worden. “Er zijn grote inspanningen geleverd voor de negen resterende speeldagen in de Bundesliga, met frequente tests en strikte regels. Bij de start van het nieuwe seizoen midden september zal het anders moeten. We moeten ook verschillende scenario’s in ons hoofd hebben, bij een mogelijke tweede golf. Al mag er niet verwacht worden dat we snel opnieuw voor volle stadions gaan spelen. Daar is een vaccin voor nodig. En dat kost tijd.”

De Rode Duivels spelen in het kader van de Nations League op 5 september in Denemarken, drie dagen later ontvangen de Belgen IJsland. Een maand later volgen uitmatchen in Engeland en IJsland.