Limburgs Landschap: Hermelijntje

Print

Foto: Dirk Ottenburgs

Sint-Truiden - Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Het was een aangename verrassing toen ik plots deze foto op mijn computerscherm zag verschijnen. Een vriend van mij, die zijn midlifecrisis had opgelost door met het fototoestel de natuur in te trekken, was de gelukkige die dit beeld ‘live’ had gezien. Dit moet een schitterend moment zijn geweest. Oog in oog met deze kleine rover. Zelf maakte ik het nog maar één keer mee.

De hermelijn is een superbeestje. Hij is trouwens een ideaal symbool voor de huidige acties tegen racisme. Want in de koudere streken – soms ook bij ons – wisselt hij zijn donkere pelsje tijdens de winter om naar een witte vacht. Alleen dat mooie, zwarte staartpuntje blijft in elk seizoen. Een van de kenmerken waardoor je hem van de iets kleinere wezel kan onderscheiden.

Het dier is een gedreven jagertje. Zijn prooi? Vooral kleine zoogdieren, zoals ratten of muizen. Zo is hij een sterke bondgenoot van de landbouwers. Samen met zijn familiegenoten de wezel en steenmarter kan hij elke dag een stevig aantal van die ‘pestsoorten’ naar de muizenhemel helpen. Maar er is een belangrijke voorwaarde: je moet ze de kans geven om dit zelf op te knappen.

Hun grootste vijand, dat is de mens. Door te snel en veel te vaak naar vergif te grijpen, zowel de landbouwers als particulieren, maken wij het probleem alleen maar groter. Als onze hermelijn – of andere predators – prooien vangen die vergif hebben gegeten, krijgen zij dat goedje ook binnen. Op termijn is dit ook voor hen fataal. Op die manier verdwijnen de natuurlijke verdelgers en krijgen de prooien, muizen en ratten, vrij spel.

Weer maar eens een bewijs dat wij, als mensen, best niet ondoordacht ingrijpen in de natuur. Meestal – eigenlijk altijd - heeft dit foute gevolgen. Moeder Natuur is veel slimmer dan wij. Dus laat haar het denkwerk doen. Als wij mogen meegenieten van wat zij voor ons klaarmaakt, mogen wij ons al heel gelukkig prijzen. Soms is dat een prachtig hermelijntje dat je recht aankijkt. Voor de gelukkigen, althans.

 Foto's: Herman Gabriëls


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio