Schapen in De Maten

Print
Genk - Je komt in Genk nogal wat schapen tegen. In de winter in beekvalleien zoals Kattevennen, Dorpsbeekvallei en Heempark, in de zomer op de heide in Boxberg, Schemmersberg en Opglabbekerzavel. Maar ook in De Maten zijn deze gedomesticeerde viervoeters thuis. Ze zorgen er voor grote diversiteit in de natuur.

In De Maten, achter het zuiveringsstation tegen het Diepenbekerbos kan je met een beetje geluk een grote kudde sterke en stevig gebouwde Kempische heideschapen en Mergellanders zien die helpen bij het beheer van De Maten. Door hun robuuste eigenschappen kunnen ze zonder stal het Belgisch weer trotseren. Ze zijn recent geschoren en hebben nu hun zomerpakje aan.
Deze schapen zorgen in De Maten voor een echte kettingreactie. Door te grazen houden ze grassen en ruige plekken onder controle langs de fiets- en wandelpaden en tussen vijvers en afsluitingen. Daardoor krijgen de plantjes in de heidevlakte meer licht en ruimte en zo kunnen in het voorjaar zeldzame soorten ontkiemen zoals zonnedauw, stekelbrem en dopheide. Hier komen insecten op af zoals loopkevers, spinnen en mieren, die op hun beurt weer een lekkernij vormen voor typische vogels zoals blauwborsten en piepers. Kortom, door de heide te begrazen wordt een indrukwekkend mechanisme van biodiversiteit in werking gezet.
Het is allemaal mooi om zien, maar als wandelaar hou je best een beetje afstand, zodat de schapen niet schrikken en je hond hou je natuurlijk netjes aan de lijn. Zo is iedereen gelukkig.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio