OVERZICHT. Nog amper restricties: dit heeft de Veiligheidsraad beslist

Print

Er komt voorlopig geen verplichting om een mondmasker te dragen in winkels. De Veiligheidsraad houdt wel de mogelijkheid open om over te gaan tot een verplichting bij een opflakkering van het virus.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Premier Sophie Wilmès (MR) begon de persconferentie met een vermaning voor de deelnemers aan het feest op het Brussels Flageyplein afgelopen weekend. “We zijn geschrokken van de beelden. We zijn nog niet klaar met dit virus. Het gevaar op een tweede golf is allesbehalve geweken.” Wilmès zei dat ze begrip had voor de uitspatting van vreugde bij het begin van de zomer en het einde van examens. “Maar jongeren mogen niet denken dat ze minder vatbaar zijn. Het virus is niet onschuldig, ook niet voor jongeren. Ik herinner er ook aan dat je op die manier ook anderen kan schaden. Wie op dit soort feestjes aanwezig was, heeft de inspanningen van de voorbije maanden in gevaar gebracht.”

LEES OOK. Politie moet optreden tegen feestvierende jongeren in Brussel

Politie moet optreden tegen feestvierende jongeren in Brussel

Daarna somde Wilmès de aangepaste maatregelen en regels op. We lijsten ze voor u op.

LEES OOK. Tweede golf of niet, scholen gaan niet meer in lockdown

1) Sociaal contact: 15 personen per week

Vanaf 1 juli mag het aantal sociale contacten per week worden uitgebreid van 10 tot 15.

2) Mondmaskers: voorlopig niet verplicht in winkels

Een mondmasker dragen in ruimtes waar de afstandsregels niet kunnen worden gesrepecteerd, zoals bijvoorbeeld supermarkten, wordt voorlopig niet verplicht. Experts hadden daarom gevraagd, maar de regering wil nog niet over een verplichting spreken. “Er is vandaag geen epidemiologische reden om een verplichting aan de mensen uit te leggen”, zei premier Wilmès. “De situatie gaat elke dag beter.” Op dit moment dan vragen om verplicht een mondmasker te dragen zou volgens de regering geen goed signaal zijn. Maar de deur voor een verplichting blijft wel open. “Als de epidemie zal heropflakkeren, zou het dragen van mondmaskers in drukke openbare ruimtes verplicht kunnen worden”, aldus de premier.

LEES OOK. Mondmaskers worden niet verplicht: “Geen reden om dat wel te doen”

3) Vrije tijd: attracties opnieuw open

Zwembaden, pretparken, bioscopen, welnesscentra, casino’s en andere attracties mogen opnieuw opengaan vanaf 1 juli. Voorwaarde is wel dat ze de afgesproken protocollen naleven. Dat betekent dat bezoekers de afstandsregels moeten respecteren, dat er met crowdmanagement moet worden gewerkt, de infrastructuur moet worden gereinigd en het dragen van mondmaskers sterk wordt aangeraden.

Ook receptie- en feestzalen mogen opnieuw opengaan, maar mogen niet meer dan 50 mensen ontvangen.

Nachtclubs en massaevenementen blijven verboden. De regering zegt zich bewust te zijn van de grote problemen voor de sector en belooft steun.

LEES OOK. Reserveren wellicht verplicht als u deze zomer wil gaan zwemmen

OVERZICHT. Nog amper restricties: dit heeft de Veiligheidsraad beslist
Foto: SD

4) Winkels en markten: versoepeling

Voor winkels en markten komt er een versoepeling vanaf 1 juli. Alleen gaan winkelen moet niet meer, dat mag binnenkort ook met mensen uit de eigen bubbel. Ook de tijdslimiet valt weg.

Voor markten valt de beperking van 50 kramen weg. Ook eet- en drinkstandjes worden opnieuw toegelaten.

5) Evenementen: 200 binnen, 400 buiten

Evenementen zijn opnieuw toegestaan vanaf 1 juli. Er geldt een capaciteitslimiet van 200 bezoekers binnen en 400 bezoekers buiten. Als de situatie niet verslechtert, zullen die limieten vanaf 1 augustus worden opgetrokken tot 400 binnen en 800 buiten.

Vanaf augustus kan er ook een uitzondering worden gevraagd door organisatoren die grote accomodaties hebben (met een zittend publiek). Bijvoorbeeld voetbalclubs met grotere stadions of concertzalen die meer mensen zouden kunnen ontvangen met inachtname van de regels. Zij zullen zich tot de overheid kunnen wenden om een uitzondering te krijgen.

LEES OOK. Huwelijksleveranciers zijn kwaad: “We staan met de rug tegen de muur”

LEES OOK. Goed nieuws voor de Belgische sport: vanaf augustus 800 fans welkom in stadions

6) Nationale feestdag: afgeslankt

Tot slot maakte Wilmès bekend dat de nationale feestdag op 21 juli in een alternatieve vorm wordt gegoten, waarbij hulde wordt gebracht aan de slachtoffers van het coronavirus en de mensen die de afgelopen maanden in de frontlinie stonden. Het zal gaan om een burgerlijk defilé. Het militaire deel valt dit jaar weg.

Nieuwe Video's