© Photo News

Lotto-Soudal heeft Tourselectie klaar: de grote kanonnen met Steff Cras als verrassing

Lotto Soudal trekt met vijf landgenoten naar de Tour de France: de ploeg mikt op sprintzeges en wil zich gooien in het offensief met enkele aanvallers. Thomas De Gendt, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Jasper De Buyst en Steff Cras zijn de Belgen van dienst. Roger Kluge, John Degenkolb en Caleb Ewan vervolledigen de selectie van acht.

gvdl, wic, blg

Lotto Soudal maakte zijn Tourploeg bekend in een videocall dinsdagmiddag. De ploeg mikt niet op een klassement, maar op sprintzeges met Caleb Ewan en wil ook in het offensief met Thomas De Gendt, Philippe Gilbert en Tim Wellens. Caleb Ewan krijgt met Roger Kluge en Jasper De Buyst zijn treintje mee, John Degenkolb zal hem ook bijstaan, al mag die in bepaalde etappes ook zijn kans gaan in de sprint.

Cras (24) is de grote verrassing in de selectie. De jonge Belg rijdt nog maar sinds dit jaar voor Lotto-Soudal na twee jaar in dienst van Katusha-Alpecin. In 2019 mocht hij al eens proeven van het grote werk in de Vuelta.

Ewan en Gilbert kiezen voor Italiaanse koersen

Tomasz Marczynski en Frederik Frison staan op de reservelijst. “We maken de Tourploeg nu al bekend omdat het geen zin heeft te wachten tot de eerste koersen in augustus”, aldus John Lelangue, de CEO van Lotto Soudal. “Dat is namelijk vrij laat en we weten hoe ver onze renners momenteel staan in de voorbereiding. Iedereen heeft de voorbije weken hard gewerkt, we gaan niet voor verrassingen komen te staan en we bouwen verder op naar de Tour.”

De Tourploeg zal zich voorbereiden via de Ronde van Polen en de Ronde van Wallonië, met wel een paar uitzonderingen. Zo zal Philippe Gilbert kiezen voor de Italiaanse koersen, met onder meer Milaan-Sanremo en Milaan-Turijn, net zoals Caleb Ewan. De Tour wordt dit jaar gereden van zaterdag 29 augustus tot zondag 20 september.

“We mikken op ritzeges”

“Dit is een sterk blok”, aldus CEO John Lelangue. “We mikken op mooie resultaten in de Tour.”

Lotto Soudal behaalde vorig jaar vier ritzeges in de Tour: drie met Caleb Ewan, één met Thomas De Gendt. “Er zijn dit jaar weliswaar minder sprintkansen,, maar toch krijgen de sprinters alsnog een paar mooie ritten voorgeschoteld”, vertelde Lelangue in een videocall. “Caleb krijgt een sprinttrein ter beschikking en gaat opnieuw zijn kans om etappes te winnen. Hij begon al heel sterk aan het seizoen (drie zeges in 2020, red.) en we hebben vertrouwen in hem.”

Met de Duitser John Degenkolb trekt nog een snelle man naar de Tour. “John zal hem bijstaan, maar ook zijn eigen kans mogen gaan in bepaalde etappes. Er zijn daar duidelijke afspraken over gemaakt”, ging Lelangue verder.

Is de groene trui een doel? “In de eerste plaats mikken we op ritzeges”, aldus Lelangue. “De groene trui is geen obsessie. Voor het groen heb je meer nodig dan sprintzeges, maar moet je ook meedingen naar de punten in de tussensprinten en dit jaar, met dit parcours, zal je meer dan ooit een paar keer moeten mee zijn in de vroege vlucht om punten te rapen. Het wordt niet gemakkelijk. We hebben vorig jaar gezien dat het vechten voor een trui (de bergtrui van Wellens, red.) energie kost en niet eenvoudig is. Het eerste doel zijn dus sprintzeges, het jagen op groen mag daar niet ten koste van gaan. Maar natuurlijk, als we na één week zien dat Caleb er goed voor staat, kan dat nog veranderen. Maar dat is iets waar we nu nog niet mee bezig zijn.”

Naast jagen op sprintsucces mogen ook de vrijbuiters hun kans gaan. “Ik denk dat we met een paar sterke jongens zoals Phil, Tim en Thomas naar de Tour gaan die in het verleden al bewezen hebben wat ze waard zijn en hun kans mogen en moeten grijpen.”

“Steff heeft al getoond dat hij aardig kan klimmen”

Opvallend is het debuut van de jonge Steff Cras (24) in de Tour. “Hij reed met de Vuelta al een grote ronde en mag zich nu eens testen in de Tour”, aldus Lelangue. “We leggen hem geen druk op. Steff heeft al getoond dat hij een aardig stukje kan klimmen, in deze Tour zal hij veel kunnen leren en zich verder ontwikkelen.”

© BELGA

Lotto Soudal maakt z’n Tourploeg al vroeg bekend. “Logisch”, vond de manager. “Er is dit jaar amper tot niet gekoerst. Je kan niet wachten tot augustus om die selectie bekend te maken. We hebben nu acht namen op papier, er zijn nog twee jongens reserve. Met deze ploeg, deze bubbel bereiden we ons voor op de Tour. Zoals bekend werken we met drie bubbels in de ploeg en elk zal zo veel als mogelijk binnen die bubbel, met ook dezelfde mecaniciens, soigneurs en ploegleiders blijven. Al zullen er wel enkele uitzonderingen zijn.”

LEES OOK. De ene bubbel is de andere niet: hoe de Belgische wielerploegen de Covid-maatregelen op verschillende manieren hanteren