© BELGA

Rode Duivels beginnen in september opnieuw aan interlands: dit is hun speelschema

De Rode Duivels werken vanaf begin september hun eerste interlands in het postcoronatijdperk af. De manschappen van bondscoach Roberto Martinez moeten tot midden november de zes speeldagen in de groepsfase van de Nations League afwerken. Tussendoor zijn er ook nog twee mogelijkheden tot vriendschappelijke wedstrijden.

Vincent Van Genechten

De exacte speeldata van de Duivels in de Nations League zal de UEFA eerstdaags bekendmaken. België werd in divisie A in groep 2 ingedeeld met verder ook Engeland, IJsland en Denemarken.

De play-offs voor de laatste EK-tickets worden ingehaald op 8 oktober en 12 november. Op dat moment kunnen de Duivels een vriendschappelijke interland spelen

Speeldata Rode Duivels:

3-5 september: eerste speeldag Nations League

6-8 september: tweede speeldag Nations League

7-8 oktober: mogelijkheid voor vriendschappelijke interland

10-11 oktober: derde speeldag Nations League

13-14 oktober: vierde speeldag Nations League

11-12 november: mogelijkheid voor vriendschappelijke interland

14-15 november: vijfde speeldag Nations League

17-18 november: zesde en laatste speeldag Nations League

Alle speelsteden voor EK volgend jaar blijven behouden

De twaalf oorspronkelijke speelsteden voor het EK voetbal van 2020 zullen ook volgend jaar behouden blijven. Dat maakte de UEFA woensdag bekend op een online persconferentie na een vergadering van het Uitvoerend Comité. Het wedstrijdschema van het EK zal intact blijven.

Het EK zal dus zoals voorzien in twaalf verschillende landen gespeeld worden. Daar was twijfel over ontstaan de voorbije maanden. Onder meer rond de kandidaturen van speelsteden Kopenhagen, München en Bilbao werden twijfels geplaatst.

De Rode Duivels werden vorig najaar al ingedeeld in groep B op het EK met verder ook Rusland, Denemarken en Finland. België werkt zijn groepswedstrijden tegen Rusland en Finland af in Sint-Petersburg. Het duel tegen Denemarken wordt in Kopenhagen gespeeld.

Rode Duivels starten EURO 2020 op zaterdag 12 juni 2021 tegen Rusland

De Rode Duivels starten hun EK komend jaar in groep B op zaterdag 12 juni (21u) in het Krestovskistadion in Sint-Petersburg tegen Rusland, zo blijkt uit het wedstrijdschema dat woensdag werd goedgekeurd door het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie UEFA.

De openingswedstrijd van EURO 2020 wordt op vrijdag 11 juni (21u) in het Olimpicostadion van Rome gespeeld tussen Turkije en Italië. Op 11 juli vindt de finale plaats in het Wembleystadion van de Britse hoofdstad Londen.

De tweede groepswedstrijd van de Rode Duivels volgt op donderdag 17 juni (18u) in het Parkenstadion van Kopenhagen tegen Denemarken. Maandag 21 juni (21u) wordt de groepsfase in Sint-Petersburg afgesloten tegen Finland.

© Photo News

Belgische beloften zien format van EK helemaal veranderen

De UEFA bracht woensdag ook nieuws naar buiten rond het EK voetbal U21, dat volgend seizoen doorgaat in Hongarije en Slovenië. Het hele format wordt overhoop gehaald. De Jonge Duivels van bondscoach Jacky Mathijssen moeten bij kwalificatie een nieuwe groepsfase met vier landen overleven om het EK, met slechts acht landen, in de (vroege) zomer - voor het EK van de senioren - te halen.

De Belgische beloften staan momenteel op kop in groep 9, met zeven punten na vier duels. Hun laatste duel, eind vorig jaar, werd een stuntzege op het veld van Duitsland (2-3). De kwalificaties zullen in september, oktober en november afgewerkt worden.

De negen groepswinnaars en de vijf beste nummers twee vervoegen gastlanden Hongarije en Slovenië tussen 24 en 31 maart 2021 voor een groepsfase van vier poules met elk vier landen. De vier groepswinnaars en vier runner-ups van die groepsfase kwalificeren zich voor het werkelijke EK, ook in Hongarije en Slovenië (31 mei-6 juni). Dat EK zal in een knock-outsysteem worden afgewerkt. De kwartfinales en halve finales worden gespreid over Hongarije en Slovenië. De finale gaat door in de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

Vorig jaar gingen de Belgische beloften er op het EK in Italië en San Marino roemloos uit in de groepsfase na drie nederlagen.