© Dirk Ottenburgs

© Dirk Ottenburgs

© Dirk Ottenburgs

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Limburgs Landschap: Vliegende orka's

Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Dirk Ottenburgs

"Je moet eens iets schrijven over die vliegende orka’s", zei een vriend onlangs tegen mij. Mijn blik van onbegrip moet heel duidelijk geweest zijn, want hij voegde er dadelijk aan toe: "Huiszwaluwen." Inderdaad, als je de mooie zwart-wittekening van deze kleine zwaluwtjes bekijkt, dan zit er wel wat ‘orka’ in. Een gelijkenis die mij tot op heden was ontgaan.

Ze worden trouwens zeldzaam, de zwaluwen. Hun neefje, de boerenzwaluw, neemt ook af, maar kom je toch nog wel eens tegen. Voor ‘huiskes’ moet je al wat meer geluk hebben. In mijn dorp weet ik ze nog op één plekje zitten. Op de vroeger door mij gekende plekken zijn hier en daar nog kleine stukjes van hun nesten zichtbaar. De trieste getuigen van hun sterke achteruitgang. Een combinatie van hun elk jaar zwaardere reis naar het verre zuiden, het gebrek aan goede nestgelegenheden, een tekort aan voedsel, het gebruik van pesticides en te droge zomers.

Ook onze huiszwaluw is een klimaatslachtoffer. Ze maken elk jaar een nieuw nest dat ze geduldig en kunstig opbouwen met een heleboel bolletjes slijk die ze in hun snavel een voor een naar het nest brengen, vaak onder een dakgoot of tegen een houten balk. Maar om dat bolletje slijk te vinden, hebben ze plassen nodig. En die moet je momenteel met een vergrootglas gaan zoeken. Met hun snavel vol stof geraken ze echt niet ver. Als ze dan toch een nest bij elkaar gesukkeld krijgen, is de kans groot dat het - tijdens het broeden of als er jongen zijn - naar beneden dondert. Met fatale gevolgen voor hun gezinnetje. Ze kunnen dan ook vaak hun jaarlijkse trip naar Afrika zonder kroost aanvatten.

Neen, huiszwaluwen hebben het niet makkelijk. Als dit zo verder gaat, is de kans dat je een echte orka ziet in ons landje bijna even groot als het ontdekken van een kolonie huiszwaluwen. Jammer.

Foto nest: Dirk OttenburgsAndere foto's: Dany Tielens

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio