Aangeboden door Jessa

Artsen en verpleegkundigen Jessa Ziekenhuis dokteren innovatieve zorgtrajecten uit

In dit ziekenhuis maak je als zorgverlener écht het verschil

Print
In dit ziekenhuis maak je als zorgverlener écht het verschil

Foto: Jessa

Sinds de uitbraak van corona is het nog duidelijker geworden dat een job in de zorg er echt toe doet. Ook dokter Jeroen Vandenbrande en verpleegkundige Chloé Parthoens van Jessa Ziekenhuis kunnen erover mee praten. Zij zetten elke dag alles op alles om de beste zorg aan de patiënten te geven. Daar horen ook innovatieve zorgtrajecten en behandelingen bij.

Het Jessa Ziekenhuis in Limburg kwam in maart als een van de eerste in ons land in de coronastorm terecht. Op het hoogtepunt van de crisis telde de dienst intensieve zorgen vijf Covid-afdelingen, verspreid over de campus Virga Jesse en campus Salvator, en ving het 78 zwaar zieke patiënten op. “Die eerste weken waren zeer intens”, blikt dr. Jeroen Vandenbrande, anesthesist en intensivist terug. “Omdat er nog niet zoveel over het virus bekend was, wisten we aanvankelijk niet goed hoe te reageren. Soms glipten patiënten uit onze handen weg en wisten we niet waarom.”

Nieuwe protocollen uitwerken
Om meer vat te krijgen op het virus, besloten dr. Vandenbrande en zijn collega’s om echografieën van de bloedvaten te maken van al wie op intensieve zorgen terechtkwam. Daarop waren bloedklonters te zien die nooit eerder beschreven waren. “Samen met de radiologen hebben we vervolgens een systeem opgezet om beter te screenen en te behandelen en zo overlijdens te vermijden. Door dat protocol, dat internationaal is opgepikt, hebben we het verschil kunnen maken. Naast de tegenslagen en de moeilijke momenten is dat iets wat ik uit de voorbije maanden zeker zal onthouden.”

Van een tekort aan beschermingsmateriaal is er in het Jessa Ziekenhuis geen sprake geweest. Artsen en verpleegkundigen zijn in de voorbij maanden altijd goed beschermd bij de patiënten kunnen binnengaan. Er is ook snel een team van psychologen samengesteld om enerzijds de patiënten en hun families, en anderzijds collega’s op te vangen waar en wanneer nodig. “Daar ben ik blij mee”, zegt dr. Vandenbrande. “Veiligheid en welzijn van medewerkers staan hier hoog op de agenda.”

Wil je net als Jeroen en Chloé ook alles geven voor een professionele temptation bij het Jessa Ziekenhuis? Ontdek dan snel of er een match is op ikvraaghetaan.be

Groot ziekenhuis, veel verschillende pathologieën
Met zijn 34 lentes is dr. Vandenbrande een van de jongere collega’s uit het artsenteam. Hij leerde het Jessa Ziekenhuis tijdens zijn jaren als assistent-arts goed kennen. “Ik had toen al door dat hier veel te beleven viel en dat innovatie voor het ziekenhuis een belangrijk thema is. Omdat het een groot ziekenhuis is en intensieve zorgen niet in verschillende afdelingen is ingedeeld, kom je er met allerlei pathologieën in aanraking. Na een specialisatiejaar in Canada heb ik niet geaarzeld en ben ik naar dit ziekenhuis teruggekeerd.”

De aangename sfeer onder de collega’s en de leerrijke omgeving gaven ook voor verpleegkundige in spe Chloé Parthoens de doorslag om voor het Jessa Ziekenhuis te kiezen. “Momenteel rond ik op operatiekwartier mijn laatste weken als stagiair af”, zegt ze. “Vanaf juli kom ik vast in dienst. Ik heb me hier altijd thuis gevoeld en ben door de ervaren collega’s in de armen gesloten. Dat stelt me gerust voor de toekomst. Als nieuwkomer op intensieve zorgen zal ik in de eerste maand ook extra begeleiding krijgen en met een collega kunnen dubbel lopen.”

Vooruitstrevende zorgtrajecten
Cardioanesthesist Vandenbrande werkt intussen drie jaar in het ziekenhuis. In die tijd hielp hij het zorgtraject dat hartpatiënten in het ziekenhuis doorlopen, verbeteren en inkorten. “Door onze tussenkomst zijn patiënten na een hartoperatie al na enkele uren weer wakker en zijn ze in staat om de dag zelf al even rond te wandelen. Het verblijf in het ziekenhuis is teruggebracht op vijf dagen in plaats van twee weken. Ik hoop in de toekomst nog meer gelijkaardige ingrepen te kunnen doen waar zowel het ziekenhuis als de patiënten beter van worden. Ik kijk ook uit naar de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Ook dat schept veel mogelijkheden om stappen vooruit te zetten.”

Zet het verhaal van Chloé en Jeroen jou in vuur en vlam voor een nieuwe uitdaging bij Jessa? Vraag dan als de bliksem jouw dreamdate aan via de jobsite ikvraaghetaan.be. Wie weet, wordt Jessa wel jouw temptation!