De helden van Vincentius

Print
Genk - Gedurende de volledige coronaperiode bleef de voedselbedeling door de Vincentiusvereniging op volle toeren draaien, zonder één dag uit te vallen. Allemaal dankzij de tomeloze inzet van tientallen vrijwilligers.

De Vincentiusvereniging Genk-Zutendaal zet zich in voor noodlijdenden in beide gemeenten. Voedselpakketten en een 'kledingwinkel' horen tot hun standaard dienstverlening en dit jaar wordt heel bijzonder gefocust op kinderarmoede.
Toen corona toesloeg kon men in de lokalen van de vereniging geen mensen meer ontvangen en moest de kledingafdeling dicht. Die heropende slechts nadat ook andere kledingzaken in ons land open mochten - vanaf 11 mei - maar intussen bleef Vincentius voedselpakketten bedelen. Dat was niet eenvoudig vertelt Guy Renders, verantwoordelijke voeding, maar voor veel gezinnen was deze voedselbedeling meer dan ooit nodig. Elke dag werden voedsel en groenten afgehaald bij de voedselbank, op de veiling en op tal van andere plaatsen. Twee camionetten en een vrachtwagen reden voortdurend af en aan. Tientallen vrijwilligers maakten de bestelde voedselkarren klaar zodat ze in open lucht konden afgehaald worden volgens een goed afgesproken en veilige procedure. Op een topdag waren dat zelfs 94 voedselkarren op één dag. Ook de behoeftigen zonder vervoer werden niet vergeten. Voorzitter Guido Vandebroeck was een van de mensen die dag na dag voedselpakketten aan huis ging brengen.
Roger Gysen is een van de sleutelfiguren. Hij is dag en nacht in de weer voor Vincentius maar werkt intussen keihard aan een plan om ook aan kinderen uit kansarme gezinnen een goede toekomst te bieden. Hij is tevens een van de drijvende krachten achter de actie om laptops te verzamelen en te bezorgen aan kinderen die er thuis geen hebben. Geen toeval dat in Genk, in tegenstelling tot Vlaanderen, de behoefte aan laptops quasi volledig kon beantwoord worden.
Voorzitter Guido Vandebrouck is fier over 'zijn' medewerkers. Het zijn voor hem stuk voor stuk helden in de coronastrijd. Maar hij is ook de vele anderen dankbaar die Vincentius in deze barre tijden bijstaan: scouts, Gigos en de wijkwerkingen, vrijwilligers, straathoekwerkers, KRC-Genk en talloze winkels en bedrijven die voedselvoorraden ter beschikking stelden.
Toch ziet de toekomst er niet simpel uit. Tal van verenigingen organiseren jaar na jaar evenementen om Vincentius te ondersteunen maar dat zal de komende maanden veel moeilijker worden. De populaire voedselinzamelacties op KRC zullen waarschijnlijk tijdelijk op een laag pitje komen en ook enkele golftornooien waarmee Rotaryclubs traditioneel sponsoren staan op de helling. En dat terwijl de armoede wellicht nog zal toenemen.
Maar dat laten de vrijwilligers van Vincentius voorlopig aan hun hart niet komen. Zij blijven ondanks alles pal staan in hun strijd tegen de armoede.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio