Aangeboden door Wit-Gele Kruis

Van algemene verzorgingstaken tot specifieke expertises bij het Wit-Gele Kruis

“Net in de meest uitzichtloze situaties beteken je veel voor een patiënt”

Print
“Net in de meest uitzichtloze situaties beteken je veel voor een patiënt”

Foto: Lien Geldhof

De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis staan in heel uiteenlopende zorgsituaties paraat voor de patiënt. Naast algemene kennis schuilen er binnen elk team ook heel wat specifieke competenties. Als referentieverpleegkundigen palliatieve zorg bieden Chelsea en Els een antwoord op de noden en verwachtingen van patiënten met een ongeneeslijke ziekte en hun entourage. Hun verworven kennis delen ze bovendien met hun collega’s. “Bij het Wit-Gele Kruis kan je echt alle richtingen uit”, luidt het in koor.

Chelsea De Schrijver (25) studeerde zorgkunde en verpleegkunde. Tijdens haar verpleegkundige opleiding liep ze stage bij het Wit-Gele Kruis. “Ik was direct verliefd op die job in de thuiszorg. Dat je patiënten in hun huiselijke kader verzorgt, maakt ons werk een stuk persoonlijker.” Ook het Wit-Gele Kruis sprak haar meteen aan. “Van de collegialiteit en het professionalisme, tot de interne kennis en doorgroeimogelijkheden: de organisatie steekt er als werkgever met kop en schouders bovenuit”, aldus de gemotiveerde thuisverpleegkundige.

Referentieverpleegkundige
De regio in en om Asse is sinds tweeëneenhalf jaar het actieterrein van Chelsea. Ze hecht veel belang aan de menselijke dimensie van haar job. Al na enkele maanden stelde ze zich met succes kandidaat voor de functie van referentieverpleegkundige in het domein palliatieve en oncologische zorg. Als specialist ter zake vormt ze nu het aanspreekpunt voor haar collega’s. “Palliatieve zorg spreekt me in het bijzonder aan omwille van het nauw contact met de patiënten en hun netwerk. Samen stel je alles in het werk om de mensen een maximaal comfort te bieden, niet alleen met aangepaste zorgen, maar ook – en niet in het minst – door middel van een luisterend oor. Ik heb geleerd dat je zelfs in de meest uitzichtloze situaties nog altijd veel voor een patiënt betekent.”

Als verpleegkundige specialiseren én patiënten in hun huiselijke kader ondersteunen? Bij het Wit-Gele Kruis kan het!

Kennis vergaren en delen
Waar Chelsea de rol van referentiepersoon combineert met algemene zorgen, maakt Els Van Bastelaere (45) voltijds deel uit van een gespecialiseerd team in complexe zorg. Net als haar vier collega’s in de regio Waas en Dender bouwde ze expertise op in innovatieve verpleegtechnische zorgen. “We volgen voortdurend bijkomende opleidingen, waarvan we de kennis verder delen met de lokale teams. Chemo afkoppelen, een poortkatheter spoelen, cytostatica toedienen, oncologische wonden verzorgen, parenterale voeding, infuustherapie, enzovoort. Heel wat verpleegtechnische zorgen waren vroeger alleen in het ziekenhuis mogelijk, maar kunnen vandaag ook thuis. Onze rol reikt veel verder dan het beeld dat thuisverpleging vaak bij de mensen oproept. Als gespecialiseerd team vormen we bovendien het contactpunt tussen het ziekenhuis, de (huis)arts en de lokale teams. Een goede communicatie is cruciaal. Omdat wij de patiënt in zijn thuissituatie van heel nabij opvolgen, kunnen we kort op de bal spelen en tijdig ingrijpen of signaleren.”   

(lees verder onder de video)

Dat verpleging een beroep in evolutie is, beaamt ook Peter van Rosendaal (47 jaar): “Heel vaak hebben mensen het idee: thuisverpleging, dat is de was en de plas, maar dat is niet waar. We doen best veel aan huis tegenwoordig”, getuigt hij. Bekijk hoe Dieter Coppens samen met hem op ronde gaat.

Ontplooiingskansen
Els heeft ondertussen vijfentwintig jaar bij het Wit-Gele Kruis op de teller. “Wat mij opvalt, is de uitgebreide expertise, die bovendien nog steeds groeit”, legt ze uit. “Zowel op het vlak van algemene zorgen, waarmee ik mijn loopbaan aanvatte, als binnen de rol van referentieverpleegkundige, breiden de mogelijkheden voortdurend uit. Daardoor kunnen we niet alleen maximaal op de noden van de patiënt inspelen, maar schuilen er ook extra ontplooiingskansen voor de medewerkers. Wie zijn kennis wil verdiepen en openstaat voor nieuwe uitdagingen, is bij het Wit-Gele Kruis aan het juiste adres”, verduidelijkt Els.

Helden van de zorg
Chelsea en Els ervaren beiden een grote erkentelijkheid. “De coronacrisis had misschien wel de grootste impact op terminale patiënten. In sommige gevallen was het voor de familie niet eens mogelijk om afscheid te nemen. Als thuisverpleegkundige – en referentiepersoon palliatieve zorg in het bijzonder – probeerde je ook in die situatie steun en troost te bieden”, verduidelijkt Els. Chelsea vult aan dat de vele opgestoken duimen en aanmoedigingen de teams van het Wit-Gele Kruis de afgelopen maanden vooruit hebben gestuwd.

Zelfstandigheid
Wie als verpleegkundige zelfstandigheid hoog in het vaandel draagt, voelt zich bij het Wit-Gele Kruis als een vis in het water. “Merk ik dat een patiënt nood heeft aan een extra babbel, dan valt dat eenvoudig in te passen. Het is bovendien ook altijd mogelijk om met collega’s van uurrooster te wisselen, wanneer dat nodig blijkt. De iets langere middagpauze biedt me bovendien de mogelijkheid om voorsprong te nemen bij mijn huishoudelijke taken”, knipoogt Chelsea. “Kan je autonoom werken, ben je leergierig en enthousiast, dan pas je volledig binnen de Wit-Gele Kruis-familie”, vult Els aan.

Enthousiast om samen met Els en Chelsea mee het verschil te maken voor heel wat patiënten?