Aangeboden door Wit-Gele Kruis

Thuisverpleegkundigen Katrien en Annelies veranderen niet meer van job

“Sinds ik bij het Wit-Gele Kruis aan de slag ben, leef ik op een roze wolk”

Print
“Sinds ik bij het Wit-Gele Kruis aan de slag ben, leef ik op een roze wolk”

Foto: Lien Geldhof

Katrien Docx (52) en Annelies Hendriks (33) startten in 2019 allebei als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis. Ondanks hun leeftijdsverschil en hun afgelegde parcours zijn deze senior en junior het volmondig eens: “Deze job wil ik echt niet meer inruilen.”

Annelies Hendriks uit Pelt ging in 2009, na het behalen van haar bachelor in de toegepaste psychologie, aan de slag als orthopedagoge. “Een leerrijke ervaring, maar ik miste iets”, zegt Annelies. Ze bleef niet bij de pakken zitten en vatte een bacheloropleiding verpleegkunde aan. “Dat was zeker niet de gemakkelijkste periode uit mijn leven. Ik combineerde werk en studies, en mijn vriend en ik hadden ook net gebouwd.” Tijdens haar eerste stageperiode kwam Annelies echter oog in oog te staan met haar roeping. Ze kwam terecht op de thuisverplegingsdienst van het Wit-Gele Kruis in Mol. “Ik wist het meteen: dit wil ik doen.”

Geen vooroordelen
Tijdens haar opleiding botste Annelies meer dan eens op vooroordelen. “Sommigen beweerden dat thuisverpleging mij onvoldoende zou uitdagen. Maar niets is minder waar. In de thuisverpleging kan ik zowel mijn technische als sociale vaardigheden voluit inzetten. Ik heb hier echt mijn ding gevonden en leef sindsdien op een roze wolk.” Annelies trad in november in dienst bij het Wit-Gele Kruis in Lommel en haar buikgevoel heeft haar sindsdien niet in de steek gelaten.

Dat geldt ook voor Katrien Docx uit Mol die op haar 52ste opnieuw de weg vond naar het Wit-Gele Kruis in Mol. “Ik was in dienst van 1990 tot 2001 en rolde daarna in de zaak van mijn man”, zegt ze.

Benieuwd of thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis ook jouw roeping is?

De liefde voor het vak
“Nadat de kinderen het huis uit waren stelde ik snel de vraag: wat met mijn verdere carrière? Wat doe je na twintig jaar?” De liefde voor het vak leidde Katrien opnieuw naar haar voormalige werkgever. Na enige tijd ging ze voor het eerst opnieuw op ronde met een collega. “Na de eerste patiënt zei een stemmetje in mij: ik doe het!”

(lees verder onder de video)

Ook Siska Quartier (32 jaar) gooide haar carrière volledig om en schoolde zich bij tot verpleegkundige. “Ik kan zeggen dat ik 98% gelukkig ben, ja, mijn werk-gezin balans is supergoed en ik doe mijn werk supergraag.” Bekijk hoe Dieter Coppens en Siska samen op ronde gaan.

De kracht van een sterk team
Katrien, die parttime aan de slag is, en Annelies, die fulltime instaat voor de patiënten, ervaren bij het Wit-Gele Kruis de kracht van sterke teams. “Hoewel we individueel onze rondes doen en zelfstandig te werk gaan, kunnen we terugvallen op elkaar”, zegt Annelies. “De hulpvaardigheid is groot en de collega’s springen meteen bij als er iets is.”

Katrien beaamt dat en ziet nog verschillende voordelen: “Tijdens de wekelijkse teambesprekingen wisselen we informatie over patiënten uit. Daarnaast is de uurregeling erg gunstig. We werken in blokken van vier uur, waardoor we makkelijk de kinderen of kleinkinderen aan de schoolpoort kunnen ophalen.”

De eerste patiënt wacht op jou
Thuisverpleging staat in de eerste plaats nog altijd voor nauw contact met de patiënt. “We doen het gewoon graag”, zegt Katrien. “Elke ochtend sta ik met plezier op, want de eerste patiënt wacht al op ons. Aangezien de ziekenhuizen mensen sneller naar huis sturen, moeten we heel wat technieken beheersen.” Dat maakt de job volgens Annelies net zo boeiend. “Als werknemer kun je zo doorgroeien binnen het Wit-Gele Kruis, door je kennis te verrijken met de verschillende soorten zorg, zoals voor diabetespatiënten of wondzorg, of door dieper in te gaan in één domein. Hier zijn echt veel mogelijkheden. En de mooie verloning en de extra voordelen zijn uiteraard ook meegenomen. Niet onbelangrijk, toch?”

Onvervangbaar
Het Wit-Gele Kruis blijft op zoek naar enthousiaste thuisverpleegkundigen, die net als Annelies en Katrien houden van een uitdagende job met een hoge graad aan sociaal contact. “Als thuisverpleegkundige blijft het een genot om de glimlach op het gezicht van de patiënt te zien”, zeggen de dames. “Het is de grootste voldoening in onze job en ook de inzet waarom we elke dag onze ronde doen. Het persoonlijke contact is echt geweldig en onvervangbaar, net daarom zou ik deze job echt nooit meer willen inruilen”, besluit Annelies. 

Wil je ook elke dag vrolijk opstaan en op een roze wolk zitten?
Ontdek dan de jobs bij het Wit-Gele Kruis!