Aangeboden door Wit-Gele Kruis

Verpleegkundige Kurt maakte opmerkelijke carrièreswitch

“Variatie troef bij Wit-Gele Kruis”

Print
“Variatie troef bij Wit-Gele Kruis”

Foto: Lien Geldhof

Kurt Beerland (48) gaf zijn loopbaan een compleet nieuwe wending. Na twintig jaar in de uitzendsector besloot hij zijn diploma van verpleegkundige alsnog te verzilveren. “Zelfstandigheid, sociaal contact en levenskwaliteit primeerden bij mijn jobkeuze. Bij het Wit-Gele Kruis kon ik die vakjes allemaal afvinken”, aldus de gemotiveerde Ieperling. Met een indiensttreding net voor de coronacrisis ervaarde hij meteen hoe zijn kersverse werkgever dagelijks het verschil maakt.

Kurt kan terugblikken op een mooie loopbaan als uitzendconsulent. “Toch groeide gaandeweg de nood aan een nieuwe uitdaging”, blikt hij terug. “Ik zocht een job met het nodige menselijke contact en het gevoel echt iets voor anderen te betekenen. Het lag dus voor de hand dat ik terug wou aanknopen met mijn achtergrond als verpleegkundige.” Kurt toetste verschillende zorgmogelijkheden af. Uiteindelijk hoefde hij die niet eens te ver te zoeken. “Mijn echtgenote was altijd al lovend over haar job bij het Wit-Gele Kruis. Het vooruitzicht van de nodige zelfstandigheid binnen een grote, stabiele organisatie sloot volledig aan bij mijn voorkeur.”

Ben je net als Kurt verpleegkundige en klaar voor een nieuwe uitdaging?
Wit-Gele Kruis zoekt jou!

Teamgeest
Na een geslaagde sollicitatieprocedure volgde een onboardingtraject. “Ik leerde er onder meer werken met het elektronisch verpleegdossier en volgde opleidingen rond kennisgebieden als wondzorg, diabetes en voeding”, verduidelijkt Kurt. Nieuwe verpleegkundigen proeven van het vak door hun duobaancollega te vergezellen. Het is met die collega dat ze later in afwisselende shifts dezelfde mensen verzorgen. “Dankzij die individuele begeleiding leerde ik zowel mijn job, mijn rechtstreekse collega’s als mijn toekomstige patiënten beter kennen. Ik kreeg ook ondersteuning door interne coaches of zogenaamde nursingbegeleiders. Referentieverpleegkundigen boden dan weer een antwoord op vragen rond specifieke verzorgingsdomeinen. Ik ondervond op die manier meteen hoe bij het Wit-Gele Kruis achter elke medewerker een volledig team staat. Dat gaf mijn vertrouwen meteen een boost.”

(Lees verder onder de video)

Ook Elke Rowies (44 jaar) getuigt: “Dat is de charme aan thuisverpleging. Je het een zekere zelfstandigheid, maar je hebt altijd een entourage waarop je kan terugvallen.” Bekijk hoe Dieter Coppens en Elke samen op ronde gaan. 

“Oe ist?”
De eerste werkweken bij het Wit-Gele Kruis zullen Kurt nog even bijblijven. “Ik startte op 1 maart, met de coronacrisis en lockdown dus voor de deur. Voor veel patiënten vormde de thuisverpleegkundige het enige contact met de buitenwereld. Ik stelde dus meteen het belang van onze job vast, niet enkel voor de praktische zorgen, maar ook als klankbord”, legt Kurt uit. “Wanneer ik patiënten met het West-Vlaamse oe ist? (‘Hoe gaat het?’, red.) begroet, luidt het antwoord standaard ‘goed’ of ‘het gaat wel’. Tijdens de zorgtaken drijven de echte bekommernissen meestal toch snel naar boven. Het geeft me voldoening om dan eventjes een luisterend oor te bieden en de mensen gerust te stellen.”

Quality time
Kurt zocht en vond bij het Wit-Gele Kruis de variatie waar hij naar verlangde. “Het takenpakket is zeer divers, maar ook de omstandigheden en de gesprekken zijn altijd net iets anders. Dat verrijkt mijn job”, luidt het. Kurt werkt ’s morgens een shift van vier uur en hervat zijn ronde in de namiddag. De weekends vult hij beurtelings met zijn echtgenote in, waardoor er thuis altijd iemand voor de kinderen klaar staat. “Ten opzichte van een klassiek nine to five-patroon haal ik nu meer kwaliteit uit mijn vrije tijd. Ik beschik ’s middags over voldoende tijd voor een stevige looptraining en doe mijn boodschappen tijdens de rustigere weekdagen. Ik geniet bovendien van de nodige flexibiliteit. Het Wit-Gele Kruis schept een duidelijk kader, maar wanneer ik merk dat een cliënt meer zorg vereist dan voorzien, dan kan ik dat perfect inpassen. Naar mijn mening is een job bij het Wit-Gele Kruis echt geknipt voor iedereen die, net als ik, graag mensen ziet en veelzijdigheid boven routine verkiest. Je krijgt er echt heel veel van terug!”

Verpleegkundige en nood aan het doorbreken van je routine?
Wit-Gele Kruis biedt je de nodige portie variatie en uitdaging!