Tennisster zet Novak Djokovic op zijn plek na “gezeur” over US Open: “Jij hebt makkelijk praten”

Print
Tennisster zet Novak Djokovic op zijn plek na “gezeur” over US Open: “Jij hebt makkelijk praten”

Foto: AP

Nummer één van de wereld Novak Djokovic verwacht dat het tennisseizoen zich in september in Europa opnieuw op gang zal trekken. De Serviër hecht weinig geloof aan het doorgaan van de US Open (24 augustus-13 september) ondanks of juist door de “extreem hygiënische maatregelen” die de organisatie in New York wil nemen. Maar die uitspraken vielen slecht bij Danielle Collins (WTA 51).

“Niets is nog zeker”, begon Djokovic bij de Servische openbare omroep RTS. “Ik verwacht een definitieve beslissing over de US Open voor het einde van de maand.”

Djokovic, die ook voorzitter is van de spelersraad van de ATP, verwachtte eerder in Europa te zullen tennissen begin september. “Het lijkt me het meest reëel dat het gravelseizoen in september vervolgd wordt met de toernooien in Madrid, Rome en vervolgens Roland Garros.”

De Serviër is geen voorstander van de uitgebreide maatregelen die de US Open wil nemen om haar toernooi toch te organiseren in New York, het epicentrum van het coronavirus in de Verenigde Staten. “Er moet een compromis gevonden worden”, aldus ‘Nole’. Vooral de verplichte quarantaine van twee weken in een luchthavenhotel na voet te hebben gezet op Amerikaanse bodem en de mogelijkheid om slechts één staflid mee te kunnen nemen zijn een doorn in het oog voor Djokovic.

“Dat betekent dat we niet kunnen trainen op de courts”, aldus de drievoudig winnaar van de US Open. “Zulke extreme voorwaarden kan ik niet steunen. De meeste spelers met wie ik gesproken heb, vinden dat overigens.”

Tennisster zet Novak Djokovic op zijn plek na “gezeur” over US Open: “Jij hebt makkelijk praten”
Danielle Collins. Foto: USA TODAY Sports

“Jij hebt makkelijk praten”

Danielle Collins las met verbazing de uitspraken van Djokovic. De Amerikaanse nummer 51 van de wereld bij de vrouwen ging dan ook in de aanval tegen de nummer één bij de mannen. Die verdiende tot nu toe ruim 125 miljoen euro in z’n carrière - meer dan eender welke tennisser ooit - en moet volgens Collins dan ook niet zeuren.

“Dit is een serieuze contradictie met zijn uitspraken over spelers in de top 100 die geld wilden geven aan spelers buiten de top 250”, aldus de Amerikaanse die tot nu toe iets meer dan 2,5 miljoen euro verdiende in haar tennisloopbaan. “Niemand kon sinds februari deelnemen aan toernooien of geld verdienen. En hier hebben we nu een geweldige kans om de US open te laten plaatsvinden, op een manier waarbij de spelers zich veilig voelen. Dit is een grote kans voor spelers om weer geld te gaan verdienen en dan gaat de beste speler van de wereld zeggen dat het moeilijk wordt om te spelen omdat er maar één staflid mee mag komen.”

“Als het veilig is om te spelen, dan zullen de organisaties toch wel alles in werking stellen om de gezondheid van de spelers te vrijwaren”, ging Collins door. “Dat moeten we steunen. Maar het is natuurlijk makkelijk voor iemand die 150 miljoen verdiend heeft om ons te zeggen wat we met ons geld moeten doen en dan weigeren om de US Open te spelen. De meesten van ons kunnen zelfs niet reizen met een entourage en moesten gewoon weer aan het werk gaan. Het zou dus leuk zijn als de beste speler te wereld deze kans niet zou verbrodden voor spelers en fans!”

ITF deelt 350.000 dollar uit aan spelers tussen plaatsen 501 en 700

De Internationale Tennisfederatie (ITF) gaat 350.000 dollar verdelen onder de spelers en speelsters die kamperen tussen de 501e en de 700e plaats in het enkelspel op de WTA- en ATP-ranking. In het dubbelspel krijgen de gerangschikten tussen de 176e en de 300e plaats een compensatie. Elke speler of speelster zal een bedrag tussen de 750 en 1.000 dollar ontvangen. De steun komt er omwille van de wereldwijde coronapandemie, die de tennissport zwaar trof.

Vorige maand kondigden de zeven grote spelers in de tennissport - ATP, WTA, ITF en de vier grandslamtoernooien - aan meer dan zes miljoen dollar onder te brengen in een steunfonds voor de spelers. Zo’n 800 hoger gerangschikte spelers en speelsters kwamen hiervoor in aanmerking. De lager gerangschikte spelers worden nu nog gecompenseerd door de ITF.

Het internationale tennis ligt sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus begin maart stil. Voorlopig ligt de nieuwe startdatum op begin augustus.