Jan Jambon: “Goed dat we organisatoren een werkwijze kunnen aanbieden”  

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Het begrip "knuffelcontact" verdwijnt

  Vanaf 9 juni zullen mensen meer sociale contacten mogen hebben. Vanaf dan zullen gezinnen meer bepaald vier personen binnen mogen ontvangen (kinderen niet meegerekend). Die vier personen moeten ook niet tot hetzelfde huishouden behoren zoals nu wel geldt voor de twee personen die mensen thuis mogen ontvangen. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Ook het gegeven knuffelcontact valt weg. Je kan vanaf 9 juni vier mensen thuis uitnodigen als sociaal contact", aldus Jambon.
 • "Ik vrees dat het te snel gaat"

  Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro vreest dat de overheid te snel gaat met de versoepelingen. "We zien een gunstige evolutie in de ziekenhuizen en we zien een heel snelle vaccinatiecampagne, maar plots gaat het wel heel snel", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "Ik ben redelijk bezorgd."
  "We hebben nog niet de evaluatie gemaakt van de versoepelingen die net ingegaan zijn", aldus Cloet. "Ik dacht dat men beslissingen zou nemen op basis van dalende cijfers, in plaats van data aan te kondigen. Ik pleit voor behoedzaamheid. Nu heb ik de indruk dat momenten zijn vastgelegd waarbij heel veel zaken worden aangekondigd. Het gaat mij niet over wat mag of niet mag, het gaat over wat goed is voor de volksgezondheid."
 • BREAKING

  Het Grote Bevrijdingsfeest gaat definitief door op 30 juli

  "Na het verlossende nieuws van het Overlegcomité is de kogel definitief door de kerk en kunnen we met veel knaldrang bevestigen dat het Grote Bevrijdingsfeest definitief doorgaat op vrijdag 30 juli." Dat schrijft Tom Van Damme, de organisator van het feest en tevens de zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme, dinsdag in een persbericht. "Na maanden kommer en kwel zijn we er rotsvast van overtuigd dat het de zomer van ons leven wordt, de Summer of Love, de Roaring Twenties, maar zeker en vast de zomer van de Grote Bevrijding."

  Van Damme vervolgt: "Vrijdag 30 juli wordt de allereerste dag in ons land waarop we opnieuw zorgeloos met duizenden mensen tegelijk zonder mondmasker en zonder social distancing zullen kunnen feesten, dansen en knuffelen met elkaar."

  De eerste 4.000 tickets voor het feest waren quasi onmiddellijk na de lancering van het evenement al uitverkocht. Vanaf woensdag 12 mei om 20 uur worden de laatste 1.000 tickets verkocht.

 • Dit zijn onze festivals van plan: Pukkelpop wil 66.000 bezoekers per dag

  Vanaf 13 augustus worden festivals weer mogelijk, mits de cijfers de goeie kant op blijven gaan en de vaccinatiecampagne op snelheid blijft. Pukkelpop wil voor het totaalplaatje gaan: 66.000 bezoekers per dag. Ontdek hier wat de andere festivals van plan zijn. 

 • Stad Brussel kondigt meteen reeks concerten aan

  Kort na de persconferentie van het Overlegcomité, waarin onder meer aangekondigd werd dat de maatregelen voor evenementen binnenkort worden versoepeld, heeft de stad Brussel al een reeks concerten aangekondigd. De Brusselse nieuwssite Bruzz.be meldt dat de concerten zullen plaatsvinden op de Heizelvlakte, in de 'Arena Five', wat volgens de stad "een nieuwe culturele hotspot" moet worden. Het is voorlopig nog niet duidelijk waar en wanneer de concerten precies zullen plaatsvinden.
 • Horeca Vlaanderen voorzichtig positief over heropening op 9 juni

  Dat het Overlegcomité woensdag 9 juni als richtdatum geeft voor de heropening van de binnenruimtes van de horeca, is positief nieuws, stelt Horeca Vlaanderen. "Maar naast de opluchting die onze horecasector momenteel voelt, blijven we toch wel voorzichtig wat betreft het enthousiasme richting 9 juni", reageert Matthias De Caluwé, CEO van de koepelfederatie. "Helemaal gelukkig zullen we pas zijn als we die ochtend effectief om 8 uur een horecazaak kunnen binnenstappen om bijvoorbeeld van een lekker ontbijt binnen te genieten."
 • Sportsector wacht verduidelijkingen af

  Het Overlegcomité heeft dinsdag beslist dat vanaf 9 juni niet-professionele sporten opnieuw mogen plaatsvinden in groepen van maximum 50 personen binnen en 100 personen buiten. Er geldt wel een uitzondering voor contactsporten. Sport Vlaanderen zegt de verduidelijkingen in het ministerieel besluit af te wachten om te zien wat er concreet mogelijk zal worden.
  Welke sporten op welke manier vanaf 9 juni mogelijk zullen zijn, is dus nog koffiedik kijken. "Veel hangt af van hoe contactsporten worden omschreven", zegt Tanja Vanhoecke van Sport Vlaanderen. "In trainingen kan je contact meestal wel vermijden, maar in wedstrijdvorm is dat een pak moeilijker. We wachten af wat de concrete maatregelen in het ministerieel besluit zullen zijn", klinkt het.
 • Geen 'normale' Linkerwoofer 2021, mogelijk wel kleiner alternatief

  De beslissingen van het Overlegcomité dinsdag maken dat er geen Linkerwoofer zal kunnen worden georganiseerd op de traditionele datum eind juli. De organisatie van het Antwerpse zomerfestival laat in een reactie weten dat er mogelijk wel nog werk wordt gemaakt van een alternatief.
 • Rock Werchter: "We beraden ons over eventuele volgende stappen"

  Festival Rock Werchter vindt "het goed dat er duidelijkheid en perspectief is". Dat zegt perswoordvoerder Nele Bigaré in een korte reactie op de beslissingen van het Overlegcomité dinsdag. "We zijn oprecht blij voor onze collega's die vanaf midden augustus weer full force kunnen gaan. Wij beraden ons over eventuele volgende stappen." Of dat betekent dat Rock Werchter in augustus ook een evenement plant of het bij het weekend in juli houdt, is niet geweten.
 • Kust tevreden over heropeningsdatum horeca

  De kustgemeenten zijn over het algemeen tevreden met de heropeningsdatum voor de horeca. Dat blijkt dinsdag na het Overlegcomité. De verschillende kustburgemeesters zijn blij dat er duidelijk perspectief is. Al zijn er wel nog bedenkingen bij de regeling waarbij terrassen langer open mogen blijven dan horecazaken indoor.
  De kustburgemeesters zijn over het algemeen opgelucht dat horecazaken op 9 juni de deuren weer mogen openen. "Ik ben tevreden en opgetogen. Al begrijp ik wel dat er begeleidende maatregelen zijn", zegt burgemeester van Oostende Bart Tommelein. Wel hoopt de burgemeester op betere communicatie omtrent de precieze regels voor horecazaken. "Een scenario zoals met het plexiglas op 8 mei moeten we vermijden. De praktische uitwerking zouden ze beter overlaten aan het lokaal bestuur, binnen het afgetekende kader van het Overlegcomité."
  Ook burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery hoopt dat het Ministerieel Besluit voldoende op voorhand wordt gepubliceerd. "Horecazaken moeten zich kunnen voorbereiden. Iets op het laatste moment nog aankondigen kan niet de bedoeling zijn."
  Verschillende kustburgemeesters zijn wel kritisch over de regeling rond het sluitingsuur van de horeca vanaf 9 juni. Daarbij is beslist dat het binnengedeelte van horecazaken om 22 uur moet sluiten, terwijl terrassen tot 23.30 uur mogen openblijven. "Ik vind dat een absurde regeling, maar daar schrik ik niet meer van. Ik ben al tevreden dat de horeca kan heropenen", aldus burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker.
  Ook burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote vindt de regel opmerkelijk. "Dat wordt een regel die heel moeilijk te handhaven is. Er komen zodanig veel nieuwe regels en versoepelingen dat onze diensten niet meer alles kunnen handhaven", aldus De Groote.
 • BREAKING

  Grote schermen in kader van EK voetbal worden mogelijk

  Wanneer het Europees kampioenschap voetbal over precies een maand begint, zullen steden en gemeenten de mogelijkheid hebben om grote schermen te plaatsen zodat fans de wedstrijden samen kunnen volgen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) na afloop van het Overlegcomité gezegd. "We weten dat het EK eraan komt en dat mensen dat graag samen volgen. Daarom hebben we beslist dat steden en gemeenten schermen zullen kunnen zetten", zei Verlinden.
  Wel zullen er beperkingen gelden voor het aantal personen dat de wedstrijden van de Rode Duivels samen volgt. "Het zullen niet even grote groepen zijn als tijdens het WK, maar mensen zullen wel kunnen samenkomen, ook om erbij iets eten en te drinken", aldus Verlinden.
 • NSZ: “9 juni is nieuwe mijlpaal, maar toch vreemde datumkeuze”  

  9 juni zal een nieuwe mijlpaal richting normale leven zijn. Dat stelt het NSZ na het Overlegcomité. “Toch stellen we weer enkele vreemde besluiten vast. Het is opmerkelijk dat voor 9 juni gekozen wordt en niet 5 juni, op een zaterdag. Dat er voor de horeca een onderscheid gemaakt wordt tussen sluitingsuur binnen en op de terrassen valt ook niet te rijmen. Maar het feit dat er voor heel wat gesloten sectoren weer perspectief is, stemt ons wel optimistisch en hoopvol”, luidt het.
 • Jambon: "Tevreden dat ons plan ernstig is genomen"

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is blij met het Zomerplan. Daarin werd het voorstel dat de Vlaamse regering uitwerkte "door de partners ernstig genomen en in grote mate gevolgd", zo reageerde Jambon in Het Journaal op Eén. "In die zin zijn we zeer tevreden."

   
  Volgens Jambon maakt de vlot lopende vaccinatiecampagne de versoepelingen mogelijk. "Op het punt waarop de meest kwetsbare gevaccineerd zijn (...) moeten we echt serieuze versoepelingen kunnen doorvoeren en de weg naar de vrijheid terug inzetten", zei de minister-president. "En die redenering heeft men mee gevolgd."

   
  Net als de situatie in de ziekenhuizen blijft het verdere verloop van de vaccinatiecampagne wel cruciaal voor de uitvoering van het Zomerplan.

  Daarvoor ziet Jambon twee mogelijke stoorzenders. Ten eerste vaccins die niet worden geleverd. "Maar dat is nu gestabiliseerd, dus daar maak ik mij weinig zorgen over", zei Jambon. Ten tweede kunnen ook vaccinweigeringen roet in het eten gooien, maar ook daar verwacht de minister-president geen problemen. "Ik denk dat Vlamingen echt een voorbeeld zijn. De 65-plussers waren voor 95 procent gevaccineerd en dat is natuurlijk een formidabel cijfer", zei hij. "Dus ik kan de volgende leeftijdscategorieën alleen maar oproepen om zich te laten vaccineren."
 • Zomerkampen mogen in grotere bubbels vanaf 25 juni

  Zomerkampen zullen mogen plaatsvinden in grotere bubbels. Dat zorgt voor extra mogelijkheden voor jeugdwerk. Het Overlegcomité besliste dat de omvang van de bubbels voor de zomerkampen wordt opgetrokken van 50 naar 100 in juli, en tot 200 in augustus.
   
  Concreet betekent dit - aldus het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle - dat er vanaf 25 juni opnieuw activiteiten in bubbels van 100 met overnachting mogelijk zijn. Er is voor 25 juni gekozen om de voorbereiding van de kampplaats praktisch mogelijk te maken.
  In augustus zijn bubbels van maximaal 200 deelnemers toegestaan. Een kamp kan overigens bestaan uit verschillende bubbels.
  Vanaf 9 juni zijn jeugdactiviteiten zonder overnachting mogelijk in bubbels van 50, begeleiders niet inbegrepen.
  Minister Dalle reageert tevreden. "De goede cijfers geven extra perspectief aan de kinderen, jongeren en leiders. Met grotere bubbels wordt het eenvoudiger voor de jeugdbewegingen en -organisaties om de kampen en activiteiten op een goede manier vorm te geven. Dit is een serieuze opsteker voor onze jongeren."
 • Marc Van Ranst vindt drempelwaarden "weinig ambitieus"

  Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt de drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer "weinig ambitieus". Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen VTM Nieuws na afloop van het Overlegcomité. "Als er nog 500 mensen op de afdeling intensieve zorgen liggen, dan zijn grote evenementen geen goed idee", klonk het.
  Van Ranst vindt het 'Zomerplan' waar het Overlegcomité dinsdag zijn zegen over heeft gegeven "heel ambitieus". "Ik hou daar toch een beetje mijn hart voor vast", klonk het. De drempelwaarde van 500 Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg die doorheen de zomer wordt gehanteerd om versoepelingen mogelijk te maken, vindt hij dan weer "weinig ambitieus". Zeker omdat die waarde al als voorwaarde wordt gesteld voor het eerste pakket versoepelingen in juni en daarna onveranderd van kracht blijft.
  Om groepsimmuniteit te bereiken, stelt de viroloog dat er door de opkomst van de nieuwe varianten beter gemikt zou worden op een vaccinatiegraad van 80 procent. "Die zal op de meeste plaatsen in ons land worden gehaald, al ligt dat voor Brussel wel wat moeilijker", klinkt het. Volgens Van Ranst zullen er nog veel campagnes georganiseerd moeten worden om ook de Brusselaars aan te zetten in groten getale een spuitje te halen.
 • Sao Paulo en Rio schorsen vaccinaties met AstraZeneca bij zwangere vrouwen

  Meerdere Braziliaanse staten, onder meer Sao Paulo en Rio de Janeiro, hebben dinsdag de vaccinatiecampagne met AstraZeneca geschorst bij zwangere vrouwen. Ze volgen daarmee het advies van het nationale gezondheidsagentschap Anvisa, na een incident.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's