Premier De Croo dempt verwachtingen voor Overlegcomité: “We mogen ons nu niet laten verleiden tot roekeloosheid”. video: Belga

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Pretparken en wellnesscentra vangen bot bij Raad van State

  De sluiting van de pretparken en de wellnesscentra tot 1 april houdt stand. De Raad van State heeft de pogingen van een reeks pretparken en wellnesscentra om de sluiting ongedaan te maken, verworpen.
  Pretparken als Plopsa, Bobbejaanland, Boudewijnpark en Sea Life waren naar de Raad van State getrokken, omdat ze zich oneerlijk behandeld voelden. "We begrijpen niet waarom dierenparken wel mogen openen en pretparken niet. We hoopten op een gelijke behandeling", zei de CEO van de Plopsa Group, Steve Van den Kerkhof, daar eerder over.
  Hun verzoek, en dat van enkele wellnesscentra, om de sluiting bij "uiterst dringende noodzakelijkheid" te schorsen, werd verworpen. De partijen zeggen wel dat ze door de verplichte sluiting een financieel nadeel ondergaan met een impact die hen in "going concern problemen" dreigt te brengen, stelt de Raad van State, maar ze laten na "om concrete, precieze en verifieerbare gegevens te verstrekken die toelaten op een transparante wijze een globaal inzicht te krijgen op hun 'going concern problemen' die hen zouden bedreigen".
 • Brusselse senioren en mindervaliden worden met taxi naar vaccinatiecentra gebracht

  De stad Brussel en haar OCMW en Buurthuizen zorgen ervoor dat iedereen gemakkelijk tot in de Brusselse vaccinatiecentra geraakt. Senioren en mindervaliden die zich moeilijk kunnen verplaatsen, mogen hiervoor rekenen op de diensten van de Taxis Bleus en Taxis Verts. Deze twee taximaatschappijen haalden de overheidsopdracht binnen die de stad Brussel hiervoor uitschreef.
  Senioren en mindervaliden uit stad Brussel, maar ook deelgemeenten Haren, Neder-Over-Heembeek en Laken die niet in staat zijn om op eigen houtje zich naar een vaccinatiecentrum te verplaatsen, mogen gratis bellen naar de Buurthuizen op het nummer 0800 35 550. Daar dienen ze hun aanvraag in, waarop de Buurthuizen de minder mobiele mensen dan taxi-cheques opstuurt. Nadien reserveren de patiënten zelf een taxi naar het vaccinatiecentrum van hun keuze en betalen ze met hun verkregen cheques.
  "Onze Buurthuizen tellen meer dan 500 geïsoleerde senioren, die niet altijd de mogelijkheid hebben om het openbaar vervoer te nemen of om hulp te zoeken bij iemand uit de omgeving", vertelt Khalid Zian, voorzitter van het OCMW van de Stad Brussel.
  De senioren en mindervaliden zijn geholpen, maar tegelijkertijd ziet de stad Brussel het ook als een hulpmiddel voor de hard getroffen taxisector in de hoofdstad. Zo kunnen zij toch weer wat meer ritten uitvoeren.
  Alle ingeschreven senioren van de stad Brussel krijgen de komende dagen een brief in de bus met de te volgen procedure.
 • Verenigd Koninkrijk verlaagt alarmniveau wegens dalende druk op ziekenhuizen

  De Britse gezondheidsdiensten hebben het alarmniveau voor de coronacrisis donderdag met één niveau verlaagd. De maatregel wordt genomen omdat de druk op de ziekenhuizen is afgenomen, zo blijkt uit een gezamenlijke mededeling van de medische instanties in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
  Het alarmniveau wordt van 5, het hoogst mogelijke niveau, teruggebracht naar 4. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen "is aanhoudend aan het dalen en de dreiging dat het nationale gezondheidssysteem (NHS) en andere gezondheidsdiensten binnen de 21 dagen overspoeld worden, is afgenomen".
  Er wordt wel op gewezen dat het alarmniveau hoog blijft. De Britten moeten zich dan ook "geen illusies" maken: "de besmettingsgraad de druk op de ziekenhuizen en het aantal doden blijven hoog".
  Op termijn zullen de vaccins een belangrijke impact hebben op de mate waarin het virus wordt teruggedrongen, zo staat nog in de mededeling. "Maar voorlopig is het echt belangrijk dat iedereen - gevaccineerd of niet - waakzaam blijft en de richtlijnen blijft opvolgen."
 • CureVac verwacht einde mei, begin juni Europese marktvergunning voor coronavaccin

  Het Duitse farmabedrijf CureVac verwacht einde mei of begin juni een voorwaardelijke marktvergunning te krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor zijn mRNA-coronavaccin. Dat heeft CEO Franz-Werner Haas donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.
  De Europese Commissie sloot met CureVac een raamcontract af voor de levering van 405 miljoen dosissen van zijn vaccin. België heeft er daarvan 5,8 miljoen gekocht. Als de resultaten van de laatste testfase positief zijn, verwacht het bedrijf dus nog voor de zomer zijn leveringen aan de Europese lidstaten te kunnen starten.
  Op dit ogenblik zijn al drie coronavaccins op de Europese markt toegelaten. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Johnson & Johnson vroeg op 16 februari een vergunning aan, een beslissing van het EMA wordt midden maart verwacht.
  In het Europees Parlement worden donderdag de toplui gehoord van de zeven farmabedrijven waarmee de Commissie een contract heeft afgesloten voor de levering van coronavaccins. Alles samen werden 2,6 miljard dosissen besteld.
 • Weyts: "CLB's sturen 8 keer meer jongeren door naar parket"

  De coronacrisis doet niet enkel het aantal oproepen naar hulplijnen en de vraag naar geestelijke gezondheidszorg sterk stijgen, ook bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) noteren ze een aantal opvallende stijgingen.
  In het Vlaams Parlement heeft onderwijsminister Ben Weyts donderdag een aantal cijfers gegeven. De CLB's registreerden in de afgelopen vijf maanden (september 2020 - januari 2021) 20.943 gevallen van verontrusting. Een verontrusting is een situatie waarin het welzijn of de veiligheid van een kind in het gedrang is. In dezelfde periode vorig schooljaar telden de CLB's nog 15.170 gevallen van verontrusting.
  De CLB's hebben in de afgelopen vijf maanden ook 1.132 keer een zogenaamd 'motivatie-document' of M-document opgesteld. Met zo'n M-document wordt de jeugdzorg ingeschakeld ook als het betrokken gezin dit niet wil. Dat aantal ligt ook opvallend hoger dan de 696 M-documenten in dezelfde periode vorig schooljaar.
  Het aantal dossiers dat door de CLB's aan het parket is overgemaakt is in de twee vergeleken periode zelfs gestegen van 39 naar 305, dus bijna een verachtvoudiging.
  De N-VA-minister ziet in de cijfers ook een extra signaal dat de scholen "maximaal open moeten blijven". "We moeten goed beseffen dat er ook in ons welvarende Vlaanderen veel kinderen zijn voor wie school de enige veilige haven is", aldus Weyts.
 • Moderna verwacht ruim 18 miljard dollar omzet uit coronavaccin

  Moderna, producent van één van de reeds goedgekeurde vaccins tegen COVID-19, verwacht dit jaar een omzet van 18,4 miljard dollar (zo'n 14,8 miljard euro) uit de verkoop van dat vaccin. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend bij de publicatie van zijn jaarresultaten. De verwachte miljardenomzet is gebaseerd op reeds afgesloten contracten, klinkt het.
  De verkoop van Moderna overschrijdt daarmee die van Pfizer, die samen met BioNTech een vaccin tegen COVID-19 ontwikkelde en rekent op een jaaromzet van 15 miljard dollar.
  Ook in 2020 steeg de omzet van Moderna al, tot 803,4 miljoen dollar. Het grootste deel daarvan waren onderzoekssubsidies (528 miljoen) voor het coronavaccin. Maar doordat de uitgaven aan het onderzoek hoger lagen dan de opbrengsten, sloot het bedrijf vorig jaar af met een verlies van 747 miljoen dollar.
  Moderna ontstond in 2010 en stapte acht jaar later naar de beurs. Zijn coronavaccin is het eerste product dat het bedrijf op de markt brengt. De koers van het aandeel is het afgelopen jaar al met 450 procent gestegen.
 • Grote Coronastudie: Belgen willen als eerste versoepeling met meer mensen afspreken 

  Als het van de deelnemers van de Grote Coronastudie afhangt, wordt de eerste versoepeling van de coronamaatregelen dat er opnieuw met meer mensen mag afgesproken worden. Dat blijkt uit de bevraging van de UAntwerpen, die dinsdag door 31.000 mensen werd ingevuld. Ook naar terrasjes doen wordt massaal uitgekeken.
  De enquête van de UAntwerpen, in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en ULB, vroeg dinsdag naar de mogelijke versoepelingen. 'Met meer mensen kunnen afspreken (binnen of buiten)', kwam het vaakst naar voren bij de vraag welke activiteit ze het eerst willen hervatten. 'Een terrasje doen op café of op restaurant' zat bij 71 procent van de deelnemers in de top vijf.
  Opvallend is dat duidelijk meer mensen de afgelopen twee weken een hand of een kus gaven aan iemand buiten het eigen gezin. Er werd meer fysiek contact gemaakt dan tijdens de feestdagen. "Samen buiten van het mooie weer genieten kan een mogelijke verklaring zijn, maar ook dan blijven de basisregels van het grootste belang", zeggen de onderzoekers.
 • Unizo wil dat buitenactiviteiten voor Pasen toegelaten worden

  Ondernemersorganisatie Unizo vindt dat buitenactiviteiten zoals horeca, kleine evenementen of fitness voor Pasen opnieuw moeten worden toegelaten. "Mensen komen toch al buiten", zei topman Danny Van Assche donderdag. Een aantal activiteiten "kan je op een veilige manier commercieel organiseren."
  Van Assche pleit er aan de vooravond van het Overlegcomité nogmaals voor om een aantal versoepelingen te bekijken en minstens een exit-plan met concrete richtdata op tafel te leggen. Het zonnige weer zorgde de voorbije dagen voor beelden van samenscholingen over het hele land. Sommige buitenactiviteiten kunnen nochtans in goede banen geleid worden.
  Unizo wil "dat voor Pasen al hetgeen buiten gebeurt, op een veilige manier georganiseerd kan worden." Van Assche denken aan terrassen van horeca, kleine evenementen of fitnessactiviteiten. "Wat buiten kan gebeuren, kan het snelst weer open."
  Van Assche roept de regeringen op om de financiële steun voor ondernemingen niet te snel af te bouwen. "Het is bijvoorbeeld niet omdat een café zijn terras mag openen, dat die zaak rendabel kan zijn."
 • Europese leiders beraden zich over snellere vaccinatiecampagne

  De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hebben donderdagmiddag een nieuw digitaal beraad over de aanpak van de coronapandemie aangevat. Bovenaan de agenda: hoe het tempo van de sputterende vaccinatiecampagnes opdrijven?
  Na de perikelen met vooral AstraZeneca zullen de leiders van de 27 lidstaten de farmaceuten eraan herinneren dat ze hun engagementen over leveringen moeten nakomen. Tegelijkertijd willen ze op zoek gaan naar oplossingen om de vaccinproductie in Europa op te schalen. Daarbij zal ook de opkomst van nieuwe varianten van het coronavirus ter sprake komen. België en vier andere landen drongen in de aanloop naar de videoconferentie op meer actie en urgentie aan.
  De Europese Commissie wil dat 70 procent van de Europese bevolking tegen het einde van de zomer een vaccin heeft gekregen, maar twee maanden na de eerste prikjes is nog maar ongeveer 5 procent ingeënt. De percentages verschillen wel van land tot land, wat ook afhankelijk is van de strategie die op nationaal vlak is uitgetekend.
 • Straks nog een derde prik? Pfizer/BioNTech zal werkzaamheid van derde vaccindosis tegen varianten testen

  De farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech zullen een derde dosis van hun coronavaccin aanbieden aan deelnemers van hun eerste klinische studie. Ze willen onderzoeken of het immuunsysteem op deze manier kan versterkt worden tegen de coronavarianten. Dat kondigen de twee bedrijven donderdag aan. De Amerikaanse en Duitse biotechbedrijven zullen "6 tot 12 maanden" na de tweede dosis van hun vaccin een derde dosis of "boostershot" geven als onderdeel van hun klinische proef. Pfizer en BioNTech zeggen ook dat ze in gesprek zijn met regelgevende instanties om een gewijzigde versie van hun vaccin te laten goedkeuren. Dit om het vaccin aan te passen aan de verschillende varianten van het virus.
  Vooral de Zuid-Afrikaanse variant wordt door wetenschappers als een van de meest zorgwekkende beschouwd, omdat gebleken is dat zij de immuunafweer na vaccinatie gedeeltelijk kan neutraliseren.
  De twee bedrijven wijzen erop dat uit een recente studie blijkt dat het vaccin nog steeds voldoende beschermt. Een grootschalig onderzoek op gevaccineerden in Israël bevestigt dit. Volgens dit onderzoek is het vaccin 94 procent werkzaam, inclusief gevallen met de Britse variant.
 • Overleg over te drukke treinen richting kust levert nog geen resultaat op

  Er zijn nog geen concrete plannen gemaakt om te drukke treinen naar de kust te vermijden. Dat zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé na overleg met spoorwegmaatschappij NMBS. Het gesprek verliep volgens de gouverneur moeizaam. De NMBS wil voorlopig niet reageren.
  "Iedereen die er moest zijn, was aanwezig, maar de vergadering verliep stroef", aldus de gouverneur. Hij pleitte opnieuw voor een aanmeldingssysteem voor de treinen.
  Woensdag waren er opnieuw problemen met drukte op de treinen richting kust. De kustburgemeesters Bart Tommelein van Oostende, Daphné Dumery van Blankenberge en de gouverneur pleitten daarom opnieuw voor oplossingen. Concrete plannen zijn er voorlopig niet gemaakt. "Ze hebben ons beloofd om op korte termijn een antwoord te geven. Voor ons is dit het overleg van de laatste kans. De kans is er nog, maar dan moet er iets ondernomen worden."
 • Niet enkel bij ons, ook in Nederland worden parken afgesloten wegens te druk

  Het Vondelpark in Amsterdam wordt donderdag tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is. Mensen mogen via de hoofdingangen enkel nog het park verlaten, ze kunnen niet meer naar binnen. Wel is het al veel rustiger dan woensdag. 

  Eerder donderdagochtend kondigde de gemeente maatregelen aan om het park ‘af te laten koelen’ bij drukte. Zo kunnen zijingangen gesloten worden, evenals de hoofdingangen, om te beginnen voor fietsers. Dat lijkt nu dus te gebeuren.

 • "Corona vergroot ongelijkheden tussen woningeigenaars en huurders"

  COVID-19 heeft een significant effect op de huisvestingssituatie van Vlaamse huurders en eigenaars en bestaande ongelijkheden worden daarbij uitvergroot. Dat besluit een onderzoek van het Steunpunt Wonen.
  Het Steunpunt Wonen voerde twee onderzoeken uit om het effect in te schatten van de coronacrisis op de woonsituatie in Vlaanderen. Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat de woningprijzen vorig jaar flink gestegen zijn: met 5,9 procent ten opzichte van 2019. Volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is een belangrijke verklaring daarbij de wereldwijde daling van de hypothecaire intrestvoet, waardoor kopers meer konden lenen en de woningprijs de hoogte inging. 
  Daarnaast besluit het Steunpunt dat bestaande ongelijkheden tussen eigenaars en huurders uitvergroot werden tijdens corona: huurders hebben een grotere kans om te werken in zwaar getroffen sectoren, worden doorgaans vaker (technisch) werkloos en hebben meer kans op inkomensverlies. Daarnaast rapporteerde één huurder op vijf dat ze problemen ervaren met de beperkte grootte van hun woning.
 • Met de 'Vaccitaxi' naar Hagelandse vaccinatiecentra gaan kost je 5 euro

  Acht van de negen gemeenten van de eerstelijnszone Hageland in Vlaams-Brabant bieden 65-plussers de mogelijkheid om met de 'Vaccitaxi' naar een van de twee centra te gaan. Een ritje heen en terug kost vijf euro. De gemeente Glabbeek, die ook tot de eerstelijnszone behoort, heeft gekozen om niet mee in het systeem te stappen, en biedt een gratis dienst aan voor haar inwoners.
  Mindermobiele 65-plussers uit de gemeentes Tienen, Landen, Linter, Hoegaarden, Geetbets, Boutersem, Kortenaken en Zoutleeuw kunnen met de 'Vaccitaxi' naar de twee centra gaan. "Ongeacht of je in Tienen, in Landen of in één van de andere gemeenten woont, een ritje heen en terug kost vijf euro", legt Gino Debroux (L'anders), burgemeester van Landen, uit. "De taxi blijft ook wachten wanneer je in het vaccinatiecentrum je spuitje laat zetten."
  "Met dit systeem hopen we niet alleen de vaccinatiegraad bij onze 65-plussers te verhogen, maar ook de taxibedrijven een hart onder de riem te steken", vult Katrien Partyka (CD&V), burgemeester van Tienen, aan. "De bedrijven krijgen een forfaitair bedrag, gaande van 25 tot 55 euro per rit, afhankelijk van de afstand. Daarvan betaalt elke inwoner dus slechts vijf euro. De gemeentes nemen de rest op zich, met onder andere subsidies vanuit de Vlaamse regering. Het is ook vooral een solidair systeem, we willen de inwoners uit de meer landelijke gemeenten niet in de steek laten en zo goed mogelijk betrekken."
  Opvallend is dat de gemeente Glabbeek niet mee is ingestapt in het systeem. "Er zijn geen taxibedrijven in Glabbeek, dus waarom zouden wij eraan zouden meedoen?", reageert burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). "Dus hebben wij gekozen om te werken met vrijwilligersorganisatie JAT, waar we bij oud- en nieuwjaar altijd al positieve ervaringen mee gehad hebben. Zij werken samen met een autodeelbedrijf. Op die manier kunnen wij in onze gemeente het vervoer voor minder mobiele mensen volledig gratis aanbieden."
 • De Croo: dat betekent niet dat er morgen niets verandert

  "In de beslissing die we nemen moeten we rekening houden met de draagkracht  en het  mentaal welzijn. We moeten het hoofd koel houden. Ik rekenen daarvoor op iedereen. We hebben een verantwoordelijkheid in een moeilijke situatie. Mogen ons niet laten verleiden door roekeloosheid. We zullen verantwoorde, menselijke maar veilige beslissingen nemen."

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's