LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • PODCAST. Corona is bijna weg, maar voor deze mensen helemaal niet: zo erg is long covid

  Brussels Airlines besliste begin deze week dat we geen mondmasker meer moeten dragen in het vliegtuig. En zo lijkt de epidemie intussen bijna volledig achter ons te liggen. Behalve voor de mensen die long covid hebben, zij kunnen hun oude leven niet zomaar oppikken.
 • Zweden trekt aanbeveling coronavaccinatie voor adolescenten in

  Het Zweedse gezondheidsagentschap Folkhälsomyndigheten trekt vanaf 31 oktober de aanbeveling voor een coronavaccinatie bij gezonde adolescenten tussen 12 en 17 jaar in, wegens het "zeer laag risico" op ernstige Covid bij deze doelgroep. Dat maakt het agentschap bekend. "We stellen globaal genomen vast dat de nood aan zorgen als gevolg van COVID-19 laag lag bij kinderen en jongeren tijdens de pandemie. Die nood is nog verder afgenomen sinds de opkomst van de omikronvariant", klinkt het.

  Vanaf 1 november zullen dus enkel nog jongeren met een verhoogd risico een coronavaccin krijgen aangeboden. Voor 18-plussers worden drie doses aanbevolen. Bij personen boven de 65 wordt ook een vierde dosis aangeraden.
 • BREAKING

  Weer meer dan duizend coronapatiënten in ziekenhuizen

  Voor het eerst sinds eind augustus liggen er weer meer dan duizend mensen met of wegens een besmetting met het coronavirus in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano. Het gaat om 1.080 patiënten, of een toename met 46 procent tegenover een week eerder. Van die patiënten hebben er 50 intensieve zorgen nodig. Dat is een daling met 2 procent.


  Het aantal geregistreerde besmettingen met Covid-19 stijgt ook verder. Het waren er tussen 20 en 26 september dagelijks gemiddeld 2.471, een toename met 27 procent tegenover de voorgaande zeven dagen. Ongeveer een test op vijf gaf een besmetting aan. Vorige week zei Sciensano al dat wetenschappelijke modellen aangeven dat er een nieuwe golf van Covid-19 kan worden verwacht tegen half oktober.

 • Corona-afdelingen in Nederland weer voller: nu bijna 700 mensen opgenomen

  Het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen in Nederland neemt verder toe. Ziekenhuizen behandelen momenteel 694 positief geteste mensen. Dat zijn er 36 meer dan op woensdag. Half augustus hadden ziekenhuizen voor het laatst zoveel mensen onder hun hoede.

  Het aantal mensen dat met een coronabesmetting wordt opgenomen, loopt op. Dat komt doordat het totale aantal positieve tests stijgt, met name onder ouderen. In de afgelopen dag zijn 128 nieuwe mensen met corona in een ziekenhuis beland, het hoogste aantal sinds 26 juli.

  Vooral op de verpleegafdelingen wordt het snel drukker. Daar worden nu 658 positief geteste mensen behandeld, bijna 200 meer dan vorige week donderdag. Intensive cares behandelen 36 mensen, het hoogste aantal in ruim een maand tijd.
 • Kort geding tussen Medista en federale overheid over vaccins behandeld op 26 oktober

  De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel zal zich op 26 oktober buigen over het kort geding tussen de federale overheid en Medista, het Belgische farmaceutisch-logistieke bedrijf dat instaat voor de verdeling van de coronavaccins. De overheid had een tweetal weken geleden via een eenzijdig verzoekschrift Medista gedwongen om vaccins te blijven leveren, maar moest het bedrijf dan wel binnen de kortste keren voor de rechtbank dagen.

  Medista staat al sinds april 2020 in voor de opslag en verdeling van de strategische voorraad geneesmiddelen, Covid-testen en -vaccins, maar begin juli besloot de federale overheidsdienst Volksgezondheid om het beheer van die voorraad voor de periode 2022-2025 toe te kennen aan de multinational Movianto. Medista stapte naar de Raad van State om dat besluit op te schorten, maar ving daar bot. 
 • Nieuwe studie werpt licht op langdurig reukverlies na coronabesmetting

  Het uitblijven van herstel van het reukvermogen na een coronabesmetting gaat bij sommigen gepaard met langdurig verlies. Dat blijkt woensdag uit gezamenlijk onderzoek van professor en NKO Jérôme Lechien en NKO Sven Saussez.

  Na een studie over de correlatie tussen corona en het verliezen van de reuk- en smaakfunctie, startte het tweetal een nieuw onderzoek naar de impact op lange termijn van corona op het reukvermogen. Daarvoor volgden ze 171 patiënten en toonden aan dat 2,9 procent van de deelnemers twee jaar na besmetting hun reukvermogen nog niet had teruggekregen. 29 procent gaf verder aan dat hun reukvermogen wel was teruggekomen, maar dat het was veranderd.
  "Deze resultaten tonen aan dat het coronavirus bij een bepaald percentage van de patiënten waarschijnlijk gepaard gaat met permanente reukproblemen", zo zeggen verantwoordelijken van ziekenhuisgroep Epicura, waar Lechien arts is.
 • Meer jongeren met eetstoornis sinds coronacrisis

  Sinds de coronacrisis kampen meer jongeren onder de zestien jaar met een eetstoornis. Sterker nog, er is een beperkte groep van zeer jonge tienermeisjes die worstelen met anorexia. Zo ontdekte de Pano-redactie van de VRT.

  Uit een rondvraag bij de vijf instellingen in Vlaanderen waar je je kan aanmelden met een eetprobleem, bleek dat sinds de coronacrisis meer jongeren te maken krijgen met een eetstoornis. De leeftijd van degenen die zich aanmelden is de afgelopen tijd ook gezakt. Zo getuigen sommige kinderziekenhuizen over een gemiddelde leeftijd tussen elf en dertien jaar.

  “Jongeren spiegelen zich steeds vroeger aan het ideaalbeeld dat op sociale media wordt verkondigd”, verklaart Koen Albregts van CAW Limburg (Centrum Algemeen Welzijnswerk). “Ze krijgen vaak op jonge leeftijd een gsm en creëren een ongelukkig beeld van perfectionisme. Dit heeft een enorme impact op hun mentaal welzijn.” 
 • Stijgend aantal coronagevallen wijst op begin van mogelijke najaarsgolf in Nederland

  Het aantal positieve coronatests in Nederland loopt op en dat is mogelijk "het begin van de verwachte Covid-najaarsgolf", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de tegenhanger van ons gezondheidsinstituut Sciensano bij onze noorderburen.
  Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 12.269 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal sinds 13 augustus. Vergeleken met de week ervoor is het aantal bevestigde besmettingen met 39 procent gestegen. Dat is de snelste stijging op weekbasis sinds 25 juni, drie maanden geleden, toen de zomergolf op gang kwam.
  Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vorige week zijn 287 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van coronaklachten, het hoogste aantal in vijf weken. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 2.614 positieve tests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 3 augustus.
  Vanwege de stijging en de vooruitzichten vraagt het RIVM "extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen".
  Ook in België stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Vorige week nog meldde Sciensano dat midden oktober een nieuwe coronagolf verwacht wordt.
 • BREAKING

  Aantal besmettingen met coronavirus en ziekenhuisopnames zit weer in de lift

  Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames is de voorbije periode opnieuw gestegen. Dat blijkt dinsdag uit het epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 17 en 23 september werden er dagelijks gemiddeld 2.232 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 21 procent op weekbasis. In diezelfde periode werden per dag zowat 81.400 testen uitgevoerd, waarvan 19,9 procent een positief resultaat gaf. Het reproductiegetal ligt momenteel op 1,236, wat betekent dat de pandemie in kracht toeneemt. Vorige week meldde Sciensano nog dat midden oktober een nieuwe coronagolf verwacht wordt.  Tussen 20 en 26 september werden elke dag gemiddeld 73 mensen in het ziekenhuis opgenomen, een toename met 41 procent. Momenteel liggen er 925 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis (+35 procent), van wie er 57 intensieve verzorging nodig hebben (+14 procent).  De voorbije periode overleden dagelijks net geen 3 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting, een afname met 61 procent. In totaal zijn sinds de start van de pandemie al ruim 32.600 Belgen overleden aan Covid-19.  Intussen heeft in België zowat 14 procent van de totale bevolking al een tweede boosterprik gehad tegen het coronavirus. Daarvan is bijna de helft (48,5 procent) gezet bij 65-plussers.
 • BREAKING

  Duitse bondskanselier Scholz test positief op coronavirus

  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft zijn woordvoerder Steffen Hebestreit gemeld. De 64-jarige politicus zou slechts lichte verkoudheidssymptomen hebben, en ging na zijn positieve test onmiddellijk in isolatie. "De publieke afspraken van deze week komen te vervallen, interne afspraken en de geplande vergadering met de minister-presidenten van de deelstaten zullen door de kanselier virtueel worden bijgewoond", klinkt het.
 • Dermagne wil opnieuw vaccinatieverlof voor wie boosterprik haalt

  Het toekennen van vaccinatieverlof aan werknemers uit de privésector, in het kader van de herfstvaccinatie tegen het coronavirus, komt deze week op de agenda van de ministerraad. Dat zegt vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Het klein verlet gold tijdens de voorgaande campagnes voor alle werknemers. Voor de huidige herfstvaccinatie werd dat al opnieuw ingevoerd voor ambtenaren. Volgens Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Cécile Cornet (Ecolo) liggen binnen de Nationale Arbeidsraad de werkgevers dwars. “Het is belangrijk dat werknemers die willen vaccineren, en zo zichzelf en anderen beschermen, daarvoor verlof kunnen nemen”, zegt Dermagne.

 • Ziekteverzuim in bedrijven deze zomer een derde hoger dan vorig jaar

  Het kort ziekteverzuim lag in de maanden juli en augustus ongeveer een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE) maandag op basis van cijfers van HR-dienstenbedrijf Acerta.

  Met kort ziekteverzuim wordt een afwezigheid op de werkvloer bedoeld die minder lang dan 30 dagen duurt. Over het algemeen volgde het ziekteverzuim de voorbije twee jaar het patroon van de coronagolven. Bij een stijging van het aantal coronabesmettingen, kwam ook een stijging in ziekteverzuim kijken. Vooral de omikrongolf heeft een sterke impact gehad op het ziekteverzuim, omdat die coronavariant besmettelijker en minder ziekmakend was dan andere varianten. 
  Tijdens de zomerperiode is het ziekteverzuim zo ook gestegen. In juli tekende men een toename van 27 procent op, in augustus zelfs van 38 procent. "Dit is een belangrijke stijging", stelt professor Godderis. "Zeker in een periode waar er normaal gezien weinig of geen verzuim is." 
  In de tweede helft van oktober wordt een nieuwe coronapiek verwacht bovenop de traditionele piek in infectieziekten zoals griep en verkoudheden, die gewoonlijk al voor meer kortverzuim zorgen. "We verwachten die periode dus ook grotere stijgingen in het aantal afwezigheden op het werk. De grootte van de toename hangt onder meer af van de vaccinatiegraad. Vaccineren blijft dus nog steeds belangrijk."

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's