Limburgs Landschap: Roos

Print

Foto: Dirk Ottenburgs

Maasmechelen - Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur. www.limburgs-landschap.be

Het is een van mijn favorieten; de wilde roos. Trouwens, als er een soort is die – volgens mij - haar bijvoeglijk naamwoord niet verdiend is het toch wel deze parel. Niet dat ze eigenlijk tam zijn, integendeel. Het gaat wel degelijk om rozen die in onze natuurgebieden zijn opgegroeid en er nu volop bloeien. Maar hun fragiele uiterlijk doet de term ‘wild’ wel wat vreemd overkomen. Ga je wat dichterbij en kom je - pijnlijk – in aanraking met hun scherpe doornen dan is die term toch weer wat meer gerechtvaardigd. Maar toch.

Wilde rozen zijn voor de plantenkenners dan weer een stevige uitdaging. Ondanks het beperkt aantal soorten is het niet makkelijk om de juiste naam op de juiste roos te kleven. Niet enkel gaat het over subtiele details, maar – om het nog wat moeilijker te maken – nemen wilde rozen het niet zo nauw met de ‘huwelijkstrouw’. Ze deinzen er niet voor terug om met andere rozensoorten te kruisen. Dat maakt het bepalen van welke roos je nu juist voor je hebt staan dan ook heel moeilijk. Ik spreek uit ervaring.

Toch blijf ik gefascineerd door deze soort. Het liefst staan ze in dichte hagen waar ze met hun stekelige takken zich een weg naar het zonlicht banen. Soms hoog boven de andere struiken. Maar meestal als sierlijke slingers van een onaangekondigd feest uit de haag schietend. Om op die manier hun eenvoudige, maar toch zo mooie, bloemkronen naar het zomerzonnetje te keren.
Elke bloem verandert in het najaar in een knalrode bottel vol zaadjes. Het is trouwens dit deel van de roos dat je het best kan gebruiken om de soort te herkennen. Na de pastelkleurige bloemen kiest de wilde roos na de zomer voor een opvallend rood tintje. Tja, misschien is ze toch wilder dan ik dacht.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio