© luc daelemans

Ondernemer en ex-voorzitter Robert Kumpen overleden

Afgelopen week is de bekende Limburgse ondernemer Robert Kumpen overleden. De voormalige bestuurder van bouwbedrijf Kumpen en buizenfabrikant Keramo en grootvader van F1-piloot Max Verstappen werd 69 jaar.

Guido Cloostermans

Met het overlijden van Robert Kumpen verliest het Limburgse bedrijfsleven een van zijn meest markante figuren. “Robert Kumpen was een gedreven ondernemer”, getuigt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Met het hart op de tong, altijd rechtdoorzee.” Dat getuigt ook zijn broer Paul Kumpen. “Robert dacht enkel in termen van wit of zwart. Grijs, dat lag voor hem moeilijk. Maar hij kon wel zijn mening bijsturen, als er goede argumenten werden aangedragen.”

Keramo

Als telg van de tweede generatie van de bekende ondernemersfamilie stond Robert Kumpen samen met zijn broer Paul en neef Jan jarenlang aan het hoofd van bedrijven als Keramo, K-Boringen en het familiale bouwbedrijf Kumpen.

Robert Kumpen was vooral actief als topman van de buizenfabrikant Keramo. “Hij heeft Keramo uitgebouwd tot één van de grotere Europese spelers op het vlak van de gresbuizen”, getuigt zijn broer Paul Kumpen. “En dat succes had vooral te maken met de teamspirit en de uitgekiende marketingtechniek, rechtstreeks contact met de grote Europese groothandels. Robert Kumpen was een teamspeler. Als er een probleem was, kon je dat altijd bij hem aankaarten. Zijn deur stond altijd open. Hij lag daarom ook goed bij de syndicale organisatie. Zijn mannen hielpen hem ook bij het organiseren van andere activiteiten. Zo staken ze hun handen uit de mouwen bij het plaatsen van de hooibalen, toen Robert in de stad een kartingrace organiseerde.”

Wienerberger

Met de verkoop van Keramo aan Wienerberger en van bouwbedrijf Kumpen aan Aswebo-Willemen, trokken hij en de andere familieleden zich stilaan terug. “Robert had persoonlijk de contacten gelegd met een groot internationale speler zoals Wienerberger. Een verkoop was noodzakelijk, want als familie konden wij de nodige grote investeringen niet meer aan. Maar achteraf kwamen velen hem zeggen dat het toch niet meer was zoals vroeger”, aldus Paul Kumpen. In tegenstelling tot zijn broer Paul, die als voorzitter van werkgeversorganisatie Voka regelmatig in de media verscheen, trad Robert Kumpen zelf zelden op de voorgrond.

Sport

Naast het ondernemerschap was Robert Kumpen ook actief in het voetbal. Zo was hij een van de medeoprichters van RC Hades in Kiewit en was hij 1993 tot 1995 voorzitter van KRC Genk, waar hij werd opgevolgd door Remi Fagard. “Hij deed niet enkel zelf aan sport, maar trok ook de kar als het op organisatie aankwam”, zegt Paul Kumpen.

Robert Kumpen was ook een fervent autosportliefhebber. Hij was zelf enige tijd succesvol actief in de kartingwereld, waar hij ook zijn dochter Sophie introduceerde. Sophie bouwde op haar beurt een succesvolle kartingcarrière uit, waar ze het opnam tegen verschillende latere F1-piloten. Robert Kumpen was de grootvader van F1-piloot Max Verstappen. “Ja, hij was trots op zijn kleinzoon. Maar hij was even trots op zijn andere kinderen en kleinkinderen, en wat ze bereikt hebben. Maar hij liep daar niet zo mee te koop.”

Robert Kumpen zou deze zomer 70 jaar geworden zijn. Hij vocht al 15 jaar tegen kanker. De afscheidsplechtigheid vond plaats in intieme kring, buiten in een tent midden in de natuur. “Robert was ook echt een natuurliefhebber. Hij kon echt genieten van planten en dieren”, besluit Paul Kumpen.

© Luc Daelemans