Auditeur van Mededingingsautoriteit geeft gevolg aan klacht van Virton over belangenvermenging in top Belgisch voetbal

Print
Auditeur van Mededingingsautoriteit geeft gevolg aan klacht van Virton over belangenvermenging in top Belgisch voetbal

Foto: Photo News

Volgens de auditeur van de Belgische Mededingingsautoriteit houdt de klacht van Virton over de licentieregels van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op meerdere punten steek. De zaak wordt op vrijdag 12 juni behandeld door het Mededingingscollege, zo laat Virton zaterdag weten.

Voetbalclub Excelsior Virton legde zich niet zomaar neer bij de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), dat na de Licentiecommissie ook besliste geen proflicentie toe te kennen voor volgend seizoen aan de club uit de Gaume. Virton stapte naar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) met het verzoek om het licentiereglement te schorsen. Daarnaast spannen de Luxemburgers ook een rechtszaak aan bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om de licentieweigering door het BAS te annuleren. Dat kan volgens Virton omdat de concurrentieregels geschonden zijn. Tot slot dient Virton een schadeclaim in tegen de KBVB om alle investeringen van de club en de opgelopen schade in het licentiedossier te verhalen. De Luxemburgers eisen 10 tot 15 miljoen euro terug.

Van de auditeur van de BMA kreeg Virton alvast goed nieuws. De klacht kreeg op verschillende punten een gunstig advies en wordt voorgelegd aan het Mededingingscollege op vrijdag 12 juni. “Een uitspraak kan dus voor het einde van de maand verwacht worden”, klinkt het.

Bayat

Virton hekelt onder meer de dubbele rol van bondsvoorzitter Mehdi Bayat en de structurele belangenvermenging binnen het Belgisch voetbal. Volgens de advocaten van Virton tasten bovendien de huidige licentievoorwaarden de economische vrijheid van de clubs aan en zijn ze daardoor in strijd met het mededingingsrecht. De club heeft het over een aantal continuïteitsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het verbod om een sponsoringcontract in rekening te brengen van een bedrijf dat gelinkt kan worden aan een bestuurslid van een voetbalclub.

Verder hekelt Virton dat de licentieregels niet voor alle clubs gelden. Virton verwees naar de betrokkenheid van Wouter Vandenhaute, die ook gelinkt is aan makelaarsbureau Let’s Play, bij RSCA. Intussen is Vandenhaute voorzitter van paars-wit. Ook de belangenvermenging van Marc Coucke, die eigenaar is van de tribune van KV Oostende en in die hoedanigheid een deal met een Amerikaanse overnemer bemoeilijkte. Intussen trad Coucke af als voorzitter van RSCA.