© ss

Vanaf 15 juni openen meeste Europese landen de grenzen, maar er blijven twijfelaars

De meerderheid van de Europese landen en de landen in de Schengenzone openen hun grenzen vanaf 15 juni, meldt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bij VTM. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken vergaderden vanmorgen over de kwestie. Maar er zijn uitzonderingen, zoals Spanje. “Spanje heropent niet eerder dan 1 juli de grenzen”, benadrukt De Crem.

lto

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Welke andere landen nu precies de grenzen openen, is toch niet helemaal duidelijk. Want Griekenland opent vooralsnog bijvoorbeeld niet de grenzen voor Belgen. De bevoegde Europees commissaris, Ylva Johansson, merkte op dat de beslissing toekomt aan de lidstaten. Ze voegde eraan toe dat sommige landen wat terughoudender zijn.

Onze buurlanden openen zeker wel de grenzen op 15 juni, verzekert De Crem. Maar verder is niet duidelijk welke landen nu wel al instemden met een heropening van de grenzen op 15 juni, en welke niet.

“Voor de niet-Schengenlanden wordt een voorstel gedaan, en moet er tussen 15 juni en begin juli een akkoord komen”, tweette minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem na afloop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tegelijk wijst De Crem erop dat het “wel belangrijk (is) om steeds de website van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen voor de exacte informatie.”

Op vrijdag hebben de Centraal-Europese landen Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Slovakije de grenzen geopend voor elkaars burgers. Oostenrijk had donderdag al aangekondigd de grenzen met al zijn buurlanden, met uitzondering van Italië, te heropenen.

Deze vier landen behoren, net als België, tot de Schengenlanden. In de Schengenregio zijn grenscontroles eigenlijk afgeschaft, maar door de uitbraak van het coronavirus voerden de meeste landen toch weer controles in.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's