Eindelijk duidelijk: dit zijn alle regels voor een bezoek aan café of restaurant

In samenspraak met de horecasector heeft minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) een gids klaar met praktische voorschriften die uitbaters van cafés en restaurants bij de heropening maandag moeten volgen.

Yves Lambrix

Hygiëne: zorg vóór de heropstart voor een complete ontsmetting van alle materialen en ruimtes. Reinig tafel en stoelen grondig na iedere klant. Bij niet-automatische deuren laat u de deuren zoveel als mogelijk open staan. Zorg voor handgels aan de in- en uitgang, op de toiletten en het terras. Voorzie in de toiletten uitsluitend papieren handdoeken en afsluitbare vuilnisbakken. Het personeel moet een mondmasker dragen. Verhoog de luchtverversingssnelheid en voer zoveel als mogelijk buitenlucht aan.

Reservaties: wie gezond is, wordt gevraagd om zo snel mogelijk zijn/haar horecabezoek vooraf te reserveren.

Afstand: klanten moeten overal 1,5 meter met anderen kunnen bewaren, behalve met de maximum 10 personen van hun eigen gezelschap. Werk met vloermarkeringen en voorzie, indien nodig, plexi-schermen of andere fysieke barrières. Tussen de tafels moet 1,5 meter afstand zijn. Er kunnen maximum 10 personen samen aan een tafel zitten.

Contacten: neem tijdig contact met uw werknemers en leveranciers om hen te informeren over de regels in uw zaak. Voorzie uw zaak binnen en buiten van informatiepanelen en informeer bezoekers over de preventiemaatregelen. Voorzie zoveel als mogelijk begeleiding van de gasten naar de tafels en duidt hun plaatsen zelf aan. Consumeren gebeurt altijd zittend.

Tafelaankleding: menu- en drankenkaarten zijn af te raden. Als ze toch worden gebruikt, moeten ze na elk gebruik worden ontsmet. Gebruik zo veel mogelijk papieren tafellakens, placemats en servetten. Zet geen botervlootjes, zout- en pepervaatjes, olie en azijn, ketchupflesjes, broodmandjes en siervoorwerpen op tafel. Glazen, tassen, servies en bestek moeten na ieder gebruik worden gewassen met zeep en worden gespoeld.

Caféspelen: het gebruik van gemeenschappelijke spelen (biljart, darts, …) kan enkel als de 1,5 meter afstand wordt gerespecteerd en alles na elk gebruik wordt ontsmet.

Sluitingsuur: er geldt een sluitingsuur om 1 uur ’s nachts.

Betaling: richt de kassazone in zodat de afstand van 1,5 meter kan worden gevrijwaard tussen het personeel en de klanten, en tussen de wachtrij. Is dat niet mogelijk, voorzie dan plexi-schermen. Stimuleer elektronisch betalen met bankkaart of contactloos. Ontsmet de betaalterminal na gebruik elke keer opnieuw.

Meer over Horeca