Experts over versoepelingen: “Uit uw kot, maar niet te zot”

Experts over versoepelingen: “Uit uw kot, maar niet te zot”

Erika Vlieghe. Foto: Kris Van Exel

Vanaf 8 juni worden heel wat coronamaatregelen versoepeld. Onze sociale bubbels mogen uitgebreid worden, cafés en restaurants gaan weer open en ook fitnessen kan weer. Volgens de experts zijn de versoepelingen gepermitteerd, maar ze manen ook aan tot voorzichtigheid.

OVERZICHT. Grotere bubbels, opnieuw op café en fitnessen: dit zijn de versoepelingen

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Vlieghe: “Blijven rekenen op verantwoordelijkheidszin”

Erika Vlieghe is blij met de versoepelingen, maar maant toch aan tot voorzichtigheid. “Ik ben positief verrast door de verantwoordelijkheidszin van de burgers. Maar we moeten wel blijven rekenen op die houding. Het versoepelen van de maatregelen in verschillende sectoren baart ook wat zorgen”, aldus de voorzitster van de expertengroep GEES, tijdens Het Journaal op Eén.

Kunnen de versoepelingen teruggeschroefd worden als het aantal besmettingen terug de hoogte inschiet? “We moeten kijken of sommige protocollen moeilijk werkbaar zijn, we moeten met alle scenario’s rekening houden. Daarom moeten we blijven aanmanen tot voorzichtigheid en burgerzin. Laat ons zeker van die vrijheid genieten, maar laten we ook niet de kantjes er vanaf lopen. Spreek elkaar erop aan als dingen niet oké zijn. ‘Uit uw kot, maar niet te zot’ is een goede slogan.”

Van Ranst: “Bij minste opstoot moeten we af van uitgebreide bubbels”

Experts over versoepelingen: “Uit uw kot, maar niet te zot”
Marc Van Ranst. Foto: Kris Van Exel

Volgens viroloog Marc Van Ranst waren de versoepelingen nodig, “maar bij de minste opstoot van de epidemie moeten we weer van dit systeem van uitgebreide bubbels af.” “Op dit moment kunnen we ons redelijk wat permitteren. We zitten in de staart van de epidemie en binnen een paar dagen, op 8 juni, zullen we nog wat lager zitten”, zegt hij. Maar de viroloog begrijpt wel dat er ongerustheid is over de versoepelingen. Zeker over het uitbreiden van de sociale bubbels. “Ik kan beide kanten begrijpen, maar op dit moment kan het. Bij de minste opstoot moeten we wel weer van dit systeem af, want anders kom je heel snel opnieuw in de problemen.”

LEES OOK. Bubbels mogen per individu uitgebreid worden: tot tien personen per week

Is er überhaupt nog een bubbel, als je iedere week tien andere mensen mag zien? “Jawel. Voor veel mensen is tien mensen per week zien nog een serieuze inperking van hun sociale leven.” Van Ranst benadrukt ook dat het niet hoeft, tien mensen zien, maar dat het mag. “Niet iedereen zal dat meteen doen.” Wie mag er dan allemaal in uw wekelijkse bubbel? In De Afspraak benadrukt Van Ranst dat het gaat om mensen met wie we intensief en dicht contact hebben. Uw collega’s horen daar volgens Van Ranst niet bij. “Bij die mensen houd je afstand”, zegt hij. “Als je ze daarentegen uitnodigt om in het weekend een barbecue te doen, dan reken je ze er uiteraard wel bij.”

“We moeten de anderhalve meter regel hoe dan ook blijven aanhouden, dat meen ik. Het is nodig om het virus te bestrijden. Dat is de voorbije tijd ook goed gelukt. Bijvoorbeeld geen handen meer geven als je iemand ziet, dat heeft een enorme impact.”

Dat sommige sectoren nog wat langer in de kou blijven staan dan andere, ontkent Van Ranst niet. “Sommige sectoren kunnen al open, anderen staan in de wachtrij. Maar het is met recht en rede dat we niet alles tegelijkertijd kunnen toestaan.” Vanaf 1 juli is een receptie of banket mogelijk met vijftig mensen, bijvoorbeeld voor een trouwfeest, terwijl een receptie in de tuin dan maar met de bubbel van tien kan. Logisch, vindt Van Ranst. “Bij een georganiseerde restauranthouder valt zo’n gelegenheid makkelijker te coördineren dan bij u thuis of in de tuin.”

Van Damme: “Grijze zone gecreëerd”

Experts over versoepelingen: “Uit uw kot, maar niet te zot”
Pierre Van Damme. Foto: Jan Van der Perre

Epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen had meer duidelijkheid verwacht van de politiek over de uitgebreide bubbels. Door toe te geven dat we wel eens mogen zondigen in de uitgebreidere sociale bubbel, creëren we een grijze zone en leggen we wel veel verantwoordelijkheid bij de mensen, zo zei hij bij VTM Nieuws.

Van Damme spreekt van een grijze zone. “Er wordt nadruk gelegd op de afstand, maar we mogen wel eens zondigen”, zegt hij. “Het wordt heel moeilijk om die regels na te leven. Ik had meer duidelijkheid verwacht van de politiek.”

In theorie kan een gezin van vier mensen per week veertig verschillende mensen zien, en een week erna veertig andere mensen. “Als experts waren we daarrond wel wat voorzichtiger geweest”, zegt Van Damme. “Die bubbel kan alle kanten uitgaan, en als er transmissie is van het virus, wordt het moeilijk opspoorbaar.”

Wel geeft Van Damme aan dat het goed is dat de verantwoordelijkheid stilaan weer bij de burgers komt te liggen, aangezien we enkel op die manier gaan kunnen volhouden om voorzichtig te blijven. Hij geeft ook aan dat aan de cijfers te zien is dat de mensen enorme inspanningen hebben geleverd om het virus in te dijken.

Molenberghs: “We keren niet terug naar een volledig normaal”

Professor biostatistiek Geert Molenberghs van de UHasselt waarschuwt dat de coronacrisis nog niet voorbij is. “We zijn aan het einde van de eerste piek, maar het virus blijft circuleren.” Daarom blijft het belangrijk dat de regels goed worden opgevolgd. “We zullen moeten evolueren naar een nieuw, voorlopig normaal.”

Geert Molenberghs: “Piek is ten einde, maar coronacrisis is niet voorbij”. Video: TV Limburg

Nieuwe Video's