Alle sporten toegelaten vanaf 1 juli, met beperkt publiek

Print
Alle sporten toegelaten vanaf 1 juli, met beperkt publiek

Foto: BELGA

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat er vanaf 8 juni weer mag gesport worden op alle niveaus, indoor en outdoor, maar contactsporten blijven nog verboden tot 1 juli. Vanaf dan zijn alle sporten toegelaten mits het naleven van een protocol en wordt er weer publiek op sportmanifestaties toegelaten, zittend en met het respecteren van social distancing.

De Nationale Veiligheidsraad deed ook versoepelingen in de sportsector. Massa-evenementen blijven verboden tot 31 augustus maar vanaf 8 juni mogen sportactiviteiten hervatten, zonder onderscheid tussen amateur- of professioneel niveau, trainingen of wedstrijden, indoor of outdoor. Contactsporten, zoals voetbal en basketbal, blijven verboden. Ook douches en kleedkamers blijven dicht, net als de zwembaden.

Vanaf 1 juli zijn álle sportactiviteiten (ook competities) opnieuw toegelaten. Ook beperkt (maximum 200 personen) en zittend publiek is toegelaten en social distancing blijft van kracht. Er zal ook in groepen van 50 personen mogen gesport worden.

200 toeschouwers (en daarna meer?)

Maximaal 200 toeschouwers, hoe moeten we ons dat voorstellen? “De meeste stadions zijn groot genoeg om die fans met meer dan voldoende ruimte tussen te laten plaatsnemen”, vertelt viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws. “Op welke manier die fans verdeeld worden, zullen de clubs zelf moeten bepalen. Laten we ook proberen om zoveel mogelijk met de familie - in onze eigen bubbel, dus - naar wedstrijden te gaan. Uiteraard is het de bedoeling om op termijn naar meer dan 200 fans te gaan.”

De bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge wordt gespeeld op 1 augustus op de Heizel. “Op de Heizel zie je geen 200 mensen zitten, misschien is hier dus een protocol mogelijk”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon aan VTM Nieuws. “Het probleem is de instroom en de uitstroom van de toeschouwers.”

.