Horeca opent (deels) op 8 juni met deze gouden regels

Horeca opent (deels) op 8 juni met deze gouden regels

Foto: MDL

We mogen weer op café of restaurant, tenminste toch vanaf 8 juni. Maar écht onbezorgd zal de avond niet zijn. Wat mag u verwachten?

OVERZICHT. Grotere bubbels, opnieuw op café, fitnessen en naar de kerk

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De anderhalvemetermaatschappij breidt zich vanaf 8 juni uit naar cafés en restaurants. Dat wil zeggen: binnen én buiten geldt de regel dat anderhalve meter afstand heilig is. Lukt dat niet voor de werknemers van het café of restaurant, dan dragen ze een mondmasker, of dan zal er een plexischerm staan.

Nog voor u echt op café gaat, zal alles al anders zijn. Spontaan binnenlopen en een pintje bestellen: dat is allicht nog lang niet aan de orde. Hoe u dan wel op café moet? Eerst en vooral door te reserveren.

Een tweede nieuwigheid op café is alvast: het welkomstgesprek. De uitbater maakt een praatje met u, en informeert u meteen over alle coronamaatregelen: handhygiëne, niet knuffelen of kussen, afstand houden, niezen in de elleboog,... Met een foldertje en een infobord aan de ingang moet alles helemaal duidelijk worden.

De uitbater moet u zelf een tafeltje aanwijzen. Dat zal ver genoeg van de andere tafels staan, zodat u ook afstand kan houden van de andere gasten, zélfs als u naar toilet gaat. U moet ook steeds aan tafel blijven zitten, rechtstaand uw drankje opdrinken mag niet. Ook een spelletje biljart zit er (nog) niet in.

Per tafel, per gezelschap, zal één persoon zijn gegevens moeten achterlaten. Dat heeft alles te maken met het contactonderzoek. De gegevens van die persoon worden 14 dagen bewaard. Deed er zich in die periode een besmetting voor via of in het café, dan wordt het gezelschap op die manier gecontacteerd. Gasten moeten hun toestemming geven voor de registratie van hun gegevens, maar doen ze dat niet, dan mogen ze niet binnen.

De toog

Let op: ga geen pintjes bestellen aan de toog. Alle bestellingen verlopen aan tafel, om te veel volk aan de bar te vermijden. Er geldt wel een uitzondering: in heel kleine cafés, met één uitbater zonder personeel, mag één klant, de ‘referentieklant’, op veilige afstand bestellen aan de toog.

Om samenscholingen te vermijden, mag u ook niet buiten gaan roken.

Aan het einde van uw bezoek - voor het algemene sluitingsuur om 1u- betaalt u best met de kaart. Dat wordt ook in de bruine kroeg dus de norm. Al wordt het afwachten of elk café zich daarop kan voorzien, in Vlaanderen is met de kaart betalen op café nog eerder uitzondering dan regel.

Horeca opent (deels) op 8 juni met deze gouden regels
Foto: Photo News

Speelhallen en nachtclubs blijven nog even dicht

Niet alle zaken mogen weer open op 8 juni. De speelhallen zoals casino’s waar jetons en machines in zeer korte tijd door veel mensen worden aangeraakt. Zij kunnen pas op 1 juli weer open. Op 1 juli gaan ook de banket- en receptiezalen weer open. Dit zal kunnen met een maximum van 50 aanwezigen. En dit onder dezelfde voorwaarden als de horeca.

Nachtclubs, fuiven of discotheken bijvoorbeeld, waar geen veiligheidsafstand bestaat, zullen niet toegelaten zijn voor eind augustus.

LEES OOK. Minister Muylle: “Latere sluitingsuur horeca ingegeven door Franstaligen”

LEES OOK. Bubbels mogen per individu uitgebreid worden: tot tien personen per week

bekijk ook

Bekijk hier de integrale persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad

Horeca snakt naar heropening

Nieuwe Video's