Gianni Infantino.

Gianni Infantino. © Photo News

FIFA-baas Infantino steunt actie tegen racisme: “Demonstrerende spelers verdienen applaus, geen straf”

Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft duidelijk stelling genomen in de discussie over de recente solidariteitsacties van enkele spelers tijdens wedstrijden in de Bundesliga. “In een FIFA-duel zouden deze demonstraties van spelers applaus verdienen en geen straf”, betoogde de 50-jarige preses. “Wij moeten allemaal nee zeggen tegen racisme en alle vormen van discriminatie. Wij moeten allemaal nee zeggen tegen geweld, tegen elke vorm van geweld.”

Werner Bourlez

Eerder op dinsdag had zijn organisatie bij persbureau DPA al een oproep gedaan aan de nationale bonden geen straffen op te leggen aan spelers die op het veld solidariteit tonen naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. “In deze omstandigheden moet het gezonde verstand worden gebruikt.”

© Photo News

Politieke, religieuze of maatschappijkritische uitingen van voetballers tijdens wedstrijden zijn verboden. Maar voor de zaak Floyd, die heftige reacties oproept, maakt de wereldbond een uitzondering. “FIFA begrijpt volledig de diepe gevoelens en zorgen die door veel voetballers worden geuit in het licht van de tragische omstandigheden van de zaak George Floyd.”

© BELGAIMAGE

Verscheidene spelers stonden afgelopen weekend na het maken van een doelpunt in de Bundesliga stil bij het overlijden van Floyd, die vorige week stierf door hardhandig optreden van een politieagent. Het bestuur van de Duitse voetbalbond (DFB) gaf maandag al te kennen begrip te hebben voor de steunbetuigingen en geen rekening te houden met straffen.