Blatter onthult waarom hij vijf jaar geleden moest opstappen als FIFA-voorzitter: “Plots waren we geen maffioze organisatie meer”

Print
Blatter onthult waarom hij vijf jaar geleden moest opstappen als FIFA-voorzitter: “Plots waren we geen maffioze organisatie meer”

Foto: AFP

In 2015 legde Joseph Blatter zijn functie als voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA neer. In een gesprek met het Zwitserse nieuwsagentschap Keystone-SDA bevestigt hij nu dat zijn vertrek er kwam onder druk van de Amerikaanse overheid. Die voerde op dat moment een onderzoek naar grootschalige corruptie binnen de FIFA.

“Ze zeiden, het hoofd moet vertrekken! Daarop stelde ik mijn mandaat beschikbaar, en plots was de FIFA niet langer een maffioze organisatie voor het Amerikaanse gerecht maar eerder een slachtoffer”, verklaarde de 84-jarige Zwitser.

De pas herkozen Blatter maakte op 2 juni 2015 bekend te zullen stoppen als FIFA-voorzitter, kort nadat verschillende FIFA-bonzen opgepakt waren in Zürich. In oktober van dat jaar werd Blatter geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

Nadien herhaalde Blatter, die de FIFA had geleid sinds 1998, regelmatig dat hij geen ontslag had genomen maar dat hij op het volgende FIFA-congres geen kandidaat meer mocht zijn. Zijn opvolger Gianni Infantino was scherp voor Blatter, maar ook omgekeerd haalde Blatter uit naar zijn landgenoot. Hij gelooft dat Infantino met hulp van de Zwitserse autoriteiten geprofiteerd heeft van de schandalen om het pad naar het FIFA-voorzitterschap te effenen.

“Het lijkt erop dat Infantino de weg wilde vrijmaken naar de rol van FIFA-voorzitter”, zei Blatter.

In Zwitserland wordt een onderzoek gevoerd naar drie geheime ontmoetingen die Infantino in 2016 en 2017 zou hebben gehad met Zwitsers hoofdaanklager Michael Lauber. Er loopt inmiddels een parlementair onderzoek tegen Lauber, die zijn job riskeert te verliezen.