Toekomst onzeker voor Genker Mijnwerkerskoor

Print
Toekomst onzeker voor Genker Mijnwerkerskoor

Foto: Jempi Trippaers

Winterslag 1

Genk - Je bent dan het enige unieke 'mijnwerkerskoor' in de hele Benelux. Je kan terugkijken op een heerlijke drukke staat van verdiensten, hele drukke jaaragenda's, heel wat optredens in binnen- en buitenland met een magnifieke gemotiveerde groep... En plots beland je in de coronacrisis. Wat nu? Wat schaft de toekomst? Onzekerheid troef dus in de schoot van het Genker Mijnwerkerskoor.

Vorig jaar nog vierde het mijnwerkerskoor zijn 35 jarig bestaan. "Toen werden nog wilde plannen gesmeed", vertelt stichter-dirigent van het koor Luc Smets. "Na de Westhoek, Barcelona, Lourdes en Duitsland planden we een nieuwe tweejaarlijkse uitstap naar het buitenland. In Lourdes zag men ons immers heel graag terugkomen om de nationale bedevaart volgend jaar te begeleiden. Maar toen kwam corona opzetten achter de hoek. Toen stokte alles, viel de zaak totaal stil, doods, ontnuchterend..."

Risicogroep

De logische vraag is nu natuurlijk: "hoe gaat het verder gaan als binnenkort de meeste remmen los gelaten worden?" Luc Smets denkt en herdenkt over alles en nog wat. "We zitten nu eenmaal met een serieuze risicogroep. We tellen verschillende 80-jarigen in ons koor, mensen die hun leven lang in de ondergrond zwoegden... Met welke ingesteldheid durven zij naar de repetities komen? En zingen met een mondmasker, ik zie het nog niet gebeuren. Ook zal de maandenlange stilte van de werkzaamheden zijn gevolgen hebben op de stemmen, het aanscherpen van de harmonieën, de afwerking op zich enzovoort. Allemaal vragen die ik me als dirigent toch wel durf stellen", aldus dirigent Smets.

Het Mijnwerkerskoor had normaal weer een bomvolle agenda voor deze jaargang. "Tijdens de coronapauze moesten we maar liefst 14 optredens annuleren. Van nu tot eind december staan er nog een twintigtal evenementen op ons te wachten. En daar is de St-Barbara-periode nog niet bijgeteld. Maar nogmaals, we hopen dat die zware onzekerheid die bij de herstart over het koor zal hangen, op korte of halflange termijn kan plaatsmaken voor nieuwe koorvreugde voor al mijn mannen. Daar wil ik voor tekenen", eindigt Luc positief.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio