Volg hier live hoe Amerikaanse astronauten aan boord gaan van ISS

Zaterdag werd de eerste bemande Crew Dragon gelanceerd, vandaag heeft de capsule zich met succes vastgehecht aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Astronauten Doug Hurley en Robert Behnken zijn met succes aan boord gegaan.

Zaterdag lanceerde een Falcon-9 draagraket van op Cape Canaveral in Florida voor het eerst een bemande missie. De Crew Dragon met aan boord de astronauten Doug Hurley en Robert Behnken waren sinds 2011 de eerste Amerikanen die van op eigen grondgebied de ruimte ingingen.

De tocht naar het ISS duurde zo’n 19 uur. De aanhechting is een kunststukje van moderne techniek. Het ISS vliegt namelijk met zo’n 27.000 kilometer per uur. De Crew Dragon vloog nog sneller, maar vertraagde om zo op een gelijkaardige snelheid te komen en trager te kunnen naderen. De volledige procedure verliep geautomatiseerd, al kunnen de astronauten ook handmatig aankoppelen. Onderweg werden enkele aspecten ook manueel uitgetest. Het gaat om een testvlucht, dus SpaceX wil zeker zijn dat die zaken ook functioneren.

Beide astronauten hebben ook al manueel met het ruimtetuig gevlogen, sinds de lancering gisteravond. “Net als de simulator”, lieten ze weten. Ze hebben kijkers van de livestream ook een kleine rondleiding gegeven in het interieur van de Crew Dragon.

Meer over SpaceX