Eerste woorden van astronauten vanuit de ruimte: “Het was ongelooflijk, bedankt voor de geweldige rit”

Print
Eerste woorden van astronauten vanuit de ruimte: “Het was ongelooflijk, bedankt voor de geweldige rit”

Foto: AFP

Vanavond om 21.22 uur Belgische tijd is de SpaceX Crew Dragon de ruimte in gelanceerd. Een kwartiertje na de lancering kon er al een telefoontje naar de Aarde vanaf: “Het was ongelooflijk”, zei één van de astronauten. “Bedankt voor de geweldige rit.”

LEES OOK. Elon Musk zet vanavond een nieuwe tussenstop op weg naar Mars

De Falcon 9 en de Crew Dragon zijn succesvol de ruimte in gelanceerd. Op het hoofdkwartier op Cape Canaveral klonk enkele minuten na de lancering al gejuich. De capsule werd kort na de lancering losgemaakt van de eerste stuwraket. Het toestel vliegt met zo’n 27.000 kilometer per uur naar het ISS - een ritje van zo’n 19 uur. Na 12 minuten kwam ook de tweede raket los en vrijwel op hetzelfde moment landde de basisraket Falcon 9 terug op een schip in de oceaan. Op de beelden is verder goed te zien hoe de twee astronauten aan boord erg kalm blijven. “Bedankt om met de Falcon 9 te vliegen. We hopen dat u van de reis geniet”, klonk het vanop Aarde, waarop de astronauten antwoordden: “Het was ongelooflijk, bedankt voor de geweldige rit.”

De hele dag bleef het twijfelachtig of de Falcon 9 zou kunnen de ruimte ingaan. Er was vooraf zo’n 50% kans dat het zou doorgaan, wat later steeg dat tot 70% Tot er een uurtje voor de lancering alle lichten op groen werden gezet.

De lancering is hét luchtvaartevenement in de States sinds lang. In 2011 gingen de space shuttles met pensioen en sindsdien heeft de NASA geen Amerikaanse astronauten meer de lucht in gestuurd vanop Amerikaanse bodem. Woensdag moest de Falcon 9 opnieuw twee astronauten naar het ISS sturen, maar dat feestje ging op het laatste nippertje niét door.

Elektrische lading

Dat had alles te maken met het slechte weer. Tien weermannen houden voor, tijdens en na de lancering nauwgezet alle weerfenomenen in de gaten. Als er 30 minuten voor na de lancering binnen de 20 kilometer bliksem te zien is, wordt alles afgeblazen. Maar het hoéft zelfs niet te onweren: ontsabiele wolken die vol elektrische lading zitten, kunnen al voldoende zijn. Want als een raket er met hoge snelheid doorgestuurd zou worden, zou het toch kunnen gaan bliksemen. De Apollo 12 - de tweede landing op de maan - werd tijdens de lancering geraakt door de bliksem, maar kon toch gered worden. Nadien werden de lanceringsregels strikter.

Terril

Zaterdagavond stapten Robert Behnken en Douglas Hurley - twee boezemvrienden - in de Crew Dragon. De capsule zal hen in 19 uurtjes tijd naar het ISS brengen. Het traject dat woensdag voorzien was had ervoor gezorgd dat we de raket ook vanuit België even konden zien, maar dat is vanavond waarschijnlijk niet meer het geval. De Crew Dragon passeert ongeveer 23 minuten na de lancering over Europa, maar dan is de zon nog niet ondergegaan boven België en zal de vlucht dus ook niet te zien zijn.

De vlucht passeert echter nog een tweede keer boven Europa, rond 23.18 uur. Die passage is echter heel laag aan de zuidwestelijke horizon en zal dus moeilijk te zien zijn, ook al is het dan wel al donker. Wil je de Crew Dragon in het echt zien passeren, dan zorg je er dus best voor dat je tegen kwart na elf vanavond bovenop een terril staat, of ergens anders waar je vrij zicht hebt op de zuidwestelijke horizon. Een verrekijker kan ook van pas komen.

Eerste woorden van astronauten vanuit de ruimte: “Het was ongelooflijk, bedankt voor de geweldige rit”