Als cafés en restaurants openen zal het onder de volgende voorwaarden zijn: reserveren of contactgegevens achterlaten

Print

De federale regering heeft vrijdag ingestemd met een gids over de heropstart die de horecasector opgesteld heeft. Die bepaalt onder meer dat de restaurants en cafés om middernacht moeten sluiten en dat er anderhalve meter tussen de tafels moet blijven. De datum van heropstart is nog niet vastgelegd.

LEES OOK: Met deze maatregelen wil de regering de horeca nieuw leven inblazen

Naast het sluitingsuur om middernacht en de anderhalve meter, zal er ook geen bediening aan de toog mogelijk zijn. Aan de toog hangen in de cafés zal dus nog niet meteen kunnen. Het bestellen gebeurt aan tafel. Voorts zijn ook menu’s uit den boze, in de plaats wil men pancartes hanteren.

Minister van Economie Nathalie Muylle lichtte al een en ander toe bij de VRT, onder meer over het sluitingsuur om middernacht. “Hoe later het namelijk wordt, hoe moeilijker het is om je aan de regels rond social distancing te houden”, klinkt het. “Er is ook rekening gehouden met restaurants die twee shiften na elkaar zouden kunnen organiseren.”

Wanneer restaurants en cafés dan wel opnieuw open mogen gaan, is nog niet bepaald bij het overleg - dergelijke versoepeling wordt beslist op de Nationale Veiligheidsraad. Maar als alles goed gaat, zou de horecasector vanaf 8 juni weer kunnen opstarten, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. De Nationale Veiligheidsraad beslist volgende week of en onder welke voorwaarden die heropstart kan plaatsvinden.

De gids over de heropstart werd samengesteld door de sociale partners van de horeca, en die mag nu met het fiat van de regering verspreid worden naar de horecazaken.

Nieuwe Video's