Food

Daar zijn de patissiers van de Queen weer: zo maak je ‘Victoria sponge cake’

Print
Daar zijn de patissiers van de Queen weer: zo maak je ‘Victoria sponge cake’

Foto: Shutterstock

“Om de Royal garden parties te vieren, delen de koninklijke patissiers graag dit recept met jullie”, staat te lezen op het officiële Instagramaccount van de Britse koningin Elizabeth II. Tijdens die zomerse tuinfeesten worden normaal gezien 27.000 kopjes thee, meer dan 20.000 sandwiches en 20.000 stukken taart geserveerd, maar tijdens de lockdown moedigen de koninklijke chefs ons aan zelf aan het bakken te slaan.

De keuken van de Queen deelt wel vaker recepten met het publiek. Zo is het geen geheim meer welke cupcakes de Queen eet op haar verjaardag, of hoe een koninklijke scone wordt gemaakt. Nu delen ze het favoriete recept van Queen Victoria, de ‘Victoria Sponge cake’. Dat gebak werd speciaal naar haar vernoemd, ze at het dan ook bijna dagelijks bij haar kopje thee.

Ingrediënten voor het biscuit:

- 3 eieren

- 150 g kristalsuiker

- 150 g ongezouten boter

- 150 g gezeefde zelfrijzende bloem

- 1/2 el vanille-extract

- 100 g aardbei of frambozenjam

Ingrediënten voor de botercrème:

- 150 g ongezouten boter op kamertemperatuur

- 220 g gezeefde poedersuiker

- 1/3 vanillestok of vanille-extract

Bereidingswijze biscuit:

- Verwarm de oven op 180° C

- Vet twee bakvormen (diameter van 20 centimeter) in (als je maar één bakvorm hebt, kan je de biscuits bakken en in twee snijden)

- Klop het kristalsuiker, vanille-extract en ongezouten boter op tot een licht geheel

- Klop de eieren op in een aparte kom

- Voeg de opgeklopte eieren voorzichtig toe, een beetje per keer, om te vermijden dat het mengsel schift

- Zeef de bloem en meng onder het geheel

- Verdeel het beslag over de twee bakvormen en maak glad

- Zet de bakvormen in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten, tot de cake goud-bruin ziet

- Om zeker te zijn dat de cake klaar is, prik erin met een metalen voorwerp (zoals een mes of vork). Als er geen beslag aanhangt, is de cake klaar

- Haal de biscuits uit de bakvorm en laat afkoelen

Bereidingswijze botercrème:

- Klop de boter op met de gezeefde poedersuiker en de zaden van de vanillestok (of vanille-extract)

Biscuit samenstellen

- Zorg ervoor dat beide biscuits volledig zijn afgekoeld voor je de jam op de cake smeert

- Smeer een dikke laag botercrème op de jam (dit kan ook als eerste stap)

- Plaats de tweede cake zachtjes op het geheel

- Bestrooi met poedersuiker en serveer met een verse pot thee!

Bekijk hier de bereiding van de ‘Victoria Sponge’:

View this post on Instagram

The Victoria Sponge ?? was named after Queen Victoria, who regularly ate a slice of sponge cake with her tea, each afternoon! To mark Royal Garden Parties, Buckingham Palace Pastry Chef's are delighted to share this traditional recipe with you. Remember to share your #royalbakes ?????????????????????? ????????????: -3 eggs -150g caster sugar -150g unsalted butter -150g sieved self-raising flour -1/2 tsp of vanilla essence -100g jam (strawberry or raspberry) ?????????????????????? ??????????????????????: -150g softened unsalted butter -220g sieved icing sugar -1/3 vanilla pod or vanilla essence ???????????? ????????????: -Preheat the oven to 180C (375F, gas mark 4) -Grease and line two 8 inch cake tins (if you only own one tin, you can bake the sponge and slice in half) -Cream the caster sugar, vanilla essence and softened unsalted butter until light and fluffy -In a separate bowl whisk the eggs -Gradually add the beaten eggs, a little at a time, to avoid the mixture curdling -Sieve the flour and fold into the mixture -Divide the cake mix between the two cake tins and smooth -Place on the middle shelf of the oven and bake for approximately 20 minutes, until the cake appears golden brown -Insert a skewer and ensure it comes out clean -Remove the sponges from their tins and leave to cool ???????????? ??????????????????????: -Cream the softened butter with the sieved icing sugar and seeds from the vanilla pod (or vanilla essence) ???????????????????? ?????? ????????: -Ensure that both sponges are completely cold before spreading a layer of jam onto the surface of one sponge -Spread a thick layer of buttercream on top of the jam ( if you prefer this can be done first) -Gently place the second sponge on top and gently press down -Sprinkle with icing sugar and serve with a pot of fresh English tea!

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Niet te missen