Timelapse toont waarom eerste commerciële ruimtevlucht met SpaceX werd uitgesteld

Het moest een historische dag worden: de lancering van de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht. SpaceX van Elon Musk en Nasa hadden er de handen voor in elkaar geslagen, maar het weer strooide roet in het eten. De lancering werd uitgesteld naar zaterdag 30 mei.

pjv, adb

Ongeveer een kwartier voor het geplande lanceertijdstip werd op Cape Canaveral besloten de Falcon-9 van SpaceX niet te laten vertrekken, zo maakte de lanceerdirecteur van SpaceX bekend. Spelbreker was het slechte weer.

Toen de beslissing viel, waren de tanks van de eerst rakettrap al volgeladen met kerosine en vloeibare zuurstof. Het weer leegpompen duurde ongeveer veertig minuten. Pas na het einde van die operatie mochten de twee astronauten hun ruimteschip verlaten.

“Het was een goede poging van het team, maar we begrijpen het”, zei gezagvoerder Doug Hurley.

Nieuwe poging op zaterdag of zondag

De Falcon moest de Crew Dragon met daarin twee astronauten naar het ISS slingeren bij wijze van test. Het wordt de eerste lancering van Amerikanen van op Amerikaans grondgebied sedert 2011.

Wel op de afspraak was het ISS. Belga zag de kolos zoals voorzien, vanuit Leuven, België overvliegen met een snelheid van meer dan 27.000 km per uur.

Zaterdag om 21.22 uur kunnen SpaceX en NASA een nieuwe poging ondernemen. Lukt het dan, dan zal de passage van de Crew Dragon over België niet te zien zijn.

Een derde lanceerpoging kan zondag.

Volgens eerdere weersvoorspellingen van dinsdag bedraagt de kans op goed weer zaterdag en zondag 40 procent.

© AFP

© AFP

© AP

© REUTERS

© AP

© AP

© AP

© AP

Meer over SpaceX