Kleuters wel naar school op 2 juni, anderen op 5 of 8 juni

Print
Kleuters wel naar school op 2 juni,  anderen op 5 of 8 juni

Foto: ISOPIX

Brussel -

De kleuterscholen gaan volledig open op dinsdag 2 juni, in het basisonderwijs is de verdere opening voorzien voor 8 juni, voor het secundair deels voor 2 juni (2e en 4e), deels voor 8 juni (1ste, 3e en 5e ). Vanaf vrijdag 5 juni mogen ze proefdraaien. Met een belangrijke versoepeling: de leerlingen in het lager onderwijs zullen geen afstand moeten houden, elke klas wordt een contactbubbel.

De kleuterscholen gaan volledig open op dinsdag 2 juni, in het basisonderwijs is de verdere opening voorzien voor 8 juni, voor het secundair ook voor 2 juni voor het 2e en 4e jaar, het 1e, 3e en 5e jaar mogen 8 juni van start. Vanaf vrijdag 5 juni mogen ze proefdraaien. Afstand houden in het lager onderwijs hoeft niet meer.

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft woensdagavond lang vergaderd met de ministers-presidenten van de deelstaten om - onder meer - te bekijken wanneer de scholen weer verder open mogen. Vorige vrijdag heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) al een verdere heropening aangekondigd voor 2 juni, maar die moest nog het fiat krijgen van het overlegcomité of van de Nationale Veiligheidsraad.

Discussie

Het advies van de GEES, de expertengroep die de exitstrategie begeleidt, zou naar verluidt niet overeenstemmen met het plan van Weyts en dat zorgde voor discussies. Niet over de kleuterscholen, daarover was al snel een akkoord. De datum van 2 juni die Weyts had vooropgesteld, blijft. De kleuterscholen gaan dan voor het eerst open en zelfs volledig. De uitbreiding voor het lager onderwijs is dus niet zoals eerst aangekondigd voor dinsdag 2 juni, maar voor maandag 8 juni. Voor het secundair geldt ook 2 juni als opstartdatum voor het 2e en 4e jaar. Het 1e, 3e en 5e jaar secundair mogen ook pas 8 juni open. De lagere scholen mogen ook al proefdraaien vanaf vrijdag 5 juni. De lagere scholen gaan volledig open. Dat kan omdat Weyts een andere slag thuis haalt. Hij had gevraagd om de afstandsregel te versoepelen. In het kleuteronderwijs was die al niet voorzien, in het lager onderwijs zal dus niet meer gelden. Afstand houden blijft wel van toepassing onder leerlingen en leerkrachten, leerkrachten onderling en leerkrachten en ouders. Tijdens speeltijden moeten kinderen zoveel mogelijk binnen hun eigen klasgroep spelen.

“Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd. Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen”, zegt Weyts in een persbericht. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school. Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoetkomen.”

In het secundair onderwijs blijft de afstandsregel wel overeind. Een bubbel mag hier maximaal 14 leerlingen tellen. Deze scholen gaan niet volledig open. Ze mogen meer dan de drie leerjaren openen die al voorzien (2de en 4de) of al open waren (6de), maar de leerlingen uit het 1ste, 3de en 5de mogen dit schooljaar nog maar enkele dagen naar school gaan. In het middelbaar wordt zowel aan leerlingen als aan personeel sterk aangeraden om een masker te dragen.

“Aankondigingsbeleid”

Ook deze keer kwam er op de aankondiging van de schoolheropening van Weyts kritiek. Zo vindt de minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet dat Weyts de Nationale Veiligheidsraad, die pas op 3 juni opnieuw vergadert, voor een voldongen feit plaatst. “Aankondigingsbeleid”, vindt Jeholet. Zelfde kritiek in het Vlaams Parlement, zelfs vanuit de meerderheid. Zo drong Brecht Warnez (CD&V) aan op “duidelijke communicatie, dus geen ballonnetjes die nog niet zijn goedgekeurd door de GEES of de Veiligheidsraad”.

Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES, had vrijdag wel - voor een deel - bij het overleg gezeten tussen Weyts en het onderwijsveld waarop over de heropening is beslist, maar gaf maandag in De Afspraak toe dat ze zelf verrast was door die datum. Die had ze via de media gehoord.

“Voor het lager onderwijs hebben we drie schooldagen moeten inleveren”, zegt Weyts. “Maar eigenlijk winnen we dertig dagen voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders in heel Vlaanderen. Want onder deze versoepelde voorwaarden kan de overgrote meerderheid van de scholen volledig heropenen.”