Heusdenaar Eric Bosmans (66) mag na 52 dagen in coma intensieve verlaten

Print

Eric en zijn behandelende arts Lut Jaspers reageren op zijn herstel. Video: ZB

Heusden-Zolder -

Goed nieuws uit het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Covid-19-patiënt Eric Bosmans (66) die 52 dagen in coma lag, stelt het intussen veel beter en heeft de afdeling intensieve zorgen, na 58 dagen, mogen verlaten. Er wacht hem nog een lange revalidatieperiode. Maar hij is het ziekenhuispersoneel erg dankbaar. “Bedankt dat jullie mij mijn leven hebben teruggegeven.”

Het weerzien met zijn vrouw maandagochtend was een emotioneel moment. Het verplegende personeel vormde een erehaag voor Eric terwijl hij onder luid applaus naar een gewone ziekenhuisafdeling werd gebracht.

De man in kwestie, Eric Bosmans uit Heusden-Zolder, woont amper op 300 meter van het ziekenhuis. “De inzet van het ziekenhuispersoneel is enorm. Ik ben de dokters enorm dankbaar, ze hebben mij mijn leven teruggegeven. Want het had heel slecht kunnen aflopen. Ik ben heel blij dat ik hier nog mag zijn.”

Na 58 dagen kunstmatige beademing op intensieve zorgen werd hij maandagochtend, onder luid applaus van het verplegende personeel en in het bijzijn van zijn vrouw, naar een gewone verpleegeenheid gebracht. “Het is bemoedigend dat hij na zo’n lange comaperiode onder zware beademing, waarbij hij werd geïntubeerd met een buis in de keel, er is doorgekomen”, vertelt dokter Lut Jaspers, intensivist bij het Sint-Franciscusziekenhuis. “We zijn opgelucht dat hij erdoor is geraakt. Er zijn momenten bij zo’n opname dat je niet weet wat de uitkomst gaat zijn. De organen die aangetast zijn moeten nu allemaal herstellen. Nu begint de revalidatie, waarin ook zijn eigen doorzettingsvermogen heel belangrijk wordt.”

Familiemomenten

Tijdens zijn coma moest Eric heel wat familiemomenten missen. Zijn kleindochter van 10 maanden leerde lopen terwijl hij in het ziekenhuis lag. “Ik had me verheugd om haar haar eerste stapjes te zien zetten, maar dat heb ik gemist. Ik hoop snel mijn familie terug te kunnen zien.”

“Corona wordt dikwijls afgeschilderd als een stom griepje, maar dat is niet waar. Het is serieus, ik heb daarvoor 52 dagen in coma gelegen. En dat doet wat met een mens. Ik moet terug leren lopen. Elke beweging is voor mij een heel grote inspanning. Het enige wat ik nog weet is dat ik mij heel slecht voelde en dat mijn vrouw mij naar het ziekenhuis heeft gebracht….zo’n 2 maanden geleden. Mijn leven is in één keer volledig gestopt en na 52 dagen opnieuw begonnen. Nu snak ik naar het moment dat ik iedereen terug kan knuffelen.”

Heel het ziekenhuis werd voor de gelegenheid door de directie in de bloemetjes gezet. “Omdat woorden nooit onze dankbaarheid kunnen uitdrukken geven we een symbolisch bloemetje aan onze zorgafdelingen. Met de hoop dat ze onze appreciatie en dankbaarheid voor hun harde werk voelen”, aldus Diane Mombers, woordvoerster van het ziekenhuis.

Eric kan nu verder herstellen en zich hopelijk binnenkort aan de lijst van genezen personen toevoegen. In totaal werden er in het Sint-Franciscusziekenhuis al meer dan 250 patiënten opgenomen die besmet waren met het coronavirus en van hen zijn er intussen al 157 naar huis kunnen gaan. Er zijn ook al 59 patiënten overleden aan het coronavirus in het Sint-Franciscusziekenhuis.

Nieuwe Video's