Engelbewaarder De Speling verschijnt weer in het straatbeeld

Print

Foto: Dominique Jansen

Lommel - Nadat het enkele jaren geleden plots verdween, pronkt in de Kloosterstraat in Lommel weer het beeld van een engelbewaarder en een kind dat erdoor in bescherming wordt genomen in de voortuin van de kleuterschool.

Na meerdere jaren van afwezigheid staat in de Kloosterstraat het beeld van een Engelbewaarder en een kind dat er door in bescherming wordt genomen terug in de voortuin van de kleuterschool. Iets meer dan 7 jaar geleden werd beslist om dit beeld te verwijderen. Getekend door de tand des tijds , maar ook ten gevolge van vandalisme, verkeerde het in zo’n slechte staat dat opdracht werd gegeven om het te verwijderen.

Enkele dagen nadat het uit het straatbeeld verdween, maakten twee bezorgde ouders van onze kleuterschool er ons op attent dat het verwijderde beeld tot het bouwkundig erfgoed van Lommel behoorde. Het werd als jubileumaandenken geschonken n.a.v. het 50-jarig bestaan van het klooster op 12 mei 1955. Daarom al een eerste dankbetuiging richting de ouders van Anneleen Vliegen, met name Sacha en Raf. Dankzij hun alertheid en hun snelle reactie werd het beeld niet vernietigd en krijgt dit artikel nog een mooi vervolg. We moesten op zoek naar iemand die het zou kunnen restaureren en vanaf dat moment stapte onze Engelbewaarder mee in een processie van Echternach.

Na een lange zoektocht en na heel wat hoopvolle contacten die telkens op niets uitdraaiden, klopten we aan bij Michel Wellens, directeur Beeldende en Audiovisuele Kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg. Hij bracht ons in contact met Franklin Naus, leerkracht Beeldhouwkunde en Gerard Boonen, beeldhouwer. Zij waren meteen bereid om werk te maken van de restauratie van dit beeld.

Op 6 november 2018 reisde de Engelbewaarder naar het atelier van Franklin en Gerard in de Toekomstlaan, meer toepasselijk kan een straatnaam voor een afgeschreven beeld niet zijn, in Pelt. Onze restaurateur van dienst zag het helemaal zitten en op 9 mei 2019 liet hij ons weten dat een laatste beschermlaag werd aangebracht op het beeld. Na het nemen van nog een aantal onvoorziene hindernissen, onder andere ook de coronacrisis, konden we op dinsdag 19 mei 2020 (65 jaar en 1 week na zijn aankomst in Lommel) eindelijk de prachtig gerestaureerde Engelbewaarder met het kind weer op de sokkel plaatsen. Oprechte felicitaties voor Gerard Boonen en heel veel dank om het afgeschreven beeld weer die oude glans en glorie te schenken. Tevens dank aan Michel Wellens en Franklin Naus voor de fijne samenwerking die tot dit uitstekende resultaat leidde.

Niemand zal ontkennen dat de Kloosterstraat met de terugkeer van dit beeld een tikkeltje van het straatbeeld van die oude Kloosterstraat herovert. Een deel van de tekst op het arduin van 65 jaar geleden luidde : “Engelbewaarder, waak over ons!”. Een duidelijke oproep die vandaag, midden in de coronacrisis, niets aan waarde en belang heeft ingeboet. Vele voorbijgangers zullen zeker een moment halt houden bij het beeld en dat is prima want als er ook positieve kanten zijn aan corona, is even stilstaan er daar zeker eentje van.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio