Coronavirus

Van Ranst: “Nieuwe broeihaard coronavirus in Sint-Truiden”

Print
Van Ranst: “Nieuwe broeihaard coronavirus in Sint-Truiden”

Foto: BELGA

Sint-Truiden -

“We zien de voorbije dagen dat Sint-Truiden opnieuw een broeihaard is van het coronavirus”. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in het VRT-journaal.

Door het contactonderzoek en het toenemend aantal testen is het volgens Van Ranst mogelijk om nieuwe broeihaarden van het coronavirus nauwkeuriger in kaart te brengen. “Vaak zie je dan dat er niet één haard is, maar een aantal. Sinds twee dagen merken we bijvoorbeeld in Sint-Truiden dat er opnieuw meer besmettingen opduiken. Dat moet nog nauwkeuriger onderzocht worden. Voorlopig resulteert dat nog niet in meer ziekenhuisopnames. We detecteren nu ook, meer dan vroeger, de lichtere gevallen en dat is goed wanneer je grip wil krijgen op deze epidemie.”

Uit cijfers van Sciensano blijkt dat er tot nu toe 701 besmettingen vastgesteld zijn in Sint-Truiden. Volgens de lokale website ‘De Truineer’ zijn dat er 39 meer dan op 21 mei.

Afname aantal ziekenhuisopnames

De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden heeft een onderzoek ingesteld na de uitspraak van Van Ranst, daarin zijn de beschikbare gegevens nagekeken. Hieruit blijkt dat er een afname is van het aantal ziekenhuisopnames. Ook het aantal patiënten dat de Triagepost bezoekt blijft afnemen. “Daarom dringen we aan bij de onderzoeksinstelling Sciensano om snel meer duidelijkheid te geven rond de nieuwe cijfers”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

“In eerste instantie hebben we gegevens opgevraagd bij het Sint-Trudo Ziekenhuis. De afgelopen week, van 18 mei tot en met 23 mei, waren er in het Sint-Trudo Ziekenhuis 7 nieuwe opnames. 2 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In diezelfde periode is 1 patiënt overleden aan Covid-19. In de triagepost waren er de voorbije week 66 consultaties. Ook hier werd geen enkele patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook in de Triagepost is er geen toename van Covid-19 patiënten vastgesteld. Het medisch labo LKO-LMC in Sint-Truiden heeft de voorbije twee dagen 100 testen binnengekregen waarvan één COVID-19 positief. Deze testen zijn afkomstig van huisartsen en coördinerende en raadgevende artsen uit woonzorgcentra gevestigd in Sint-Truiden. Daarnaast werd telefonisch bevestigd dat alle recente testen van Truiense patiënten, verwerkt door het federale labo, negatief waren.”

Sint-Truiden vraagt duiding

De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden heeft zondagnamiddag telefonisch contact genomen met de onderzoeksinstelling Sciensano om uitleg en duiding te krijgen van het door hen gelanceerde cijfer van besmettingen op haar grondgebied.

Helaas kon er geen uitleg gegeven worden, daarom dringt de veiligheidscel van de stad Sint-Truiden aan bij de onderzoeksinstelling Sciensano om zo snel mogelijk de oorsprong van het cijfer te specifiëren, zodat indien nodig de gepaste acties kunnen ondernomen worden. Ook de medische discipline van de veiligheidscel, vertegenwoordigd door dokter Lippens van het Sint-Trudo Ziekenhuis en dokter Haenen van de federale overheid rampenplanning en dringende geneeskundige hulpverlening, zijn niet geïnformeerd over het cijfer en zijn zelf vragende partij voor meer duiding.

LEES OOK. We besmetten plots weer meer mensen met corona: moeten we ons zorgen maken?

Bekijk hier ook per gemeente hoeveel bevestigde coronabesmettingen er zijn:

Nieuwe Video's